Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari skolmatsambassadör för FN:s Livsmedelsprogram

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari har utsetts till skolmatsambassadör för FN:s Livsmedelsprogram (World Food Programme, WFP). Minister Skinnari ska främja kunskapen om och finansieringen av skolmåltider globalt. Uppdraget pågår till utgången av 2021.

Skolmåltider är ett viktigt bidrag till näringen i utvecklingsländer, och skolmaten kan vara dagens enda måltid för många barn. Samtidigt som coronaviruspandemin har försämrat hushållens utkomst och ökat hungern har stängningen av skolor lämnat uppskattningsvis 370 miljoner barn utan daglig skolmat. Dessutom fick 73 miljoner barn i de fattigaste länderna inte heller skolmat före pandemin. 

Skolmaten är också ett incitament att skicka alla barn till skolan, även flickorna. Detta är viktigt att komma ihåg när skolorna åter öppnas efter pandemin.

”Finland är en av föregångarna när det gäller skolmat, och det finländska systemet ses som ett exempel på väl genomförd skolbespisning. Jag vill föra våra erfarenheter och lösningar ut i världen tillsammans med statliga aktörer, organisationer och företag”, säger minister Skinnari. 
Minister Skinnari ska genom sitt uppdrag stödja Livsmedelsprogrammet, som samlar en internationell aktionsgrupp för skolmåltider. Han ska främja internationellt samarbete på olika högnivåforum, särskilt FN:s toppmöte om livsmedelssystem (UN Food Systems Summit), som hålls i New York i september. 

WFP:s pressmeddelandeLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster)

Ytterligare information

Lauratuulia Lehtinen, chef för enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, tfn 0295 350 184