Utvecklingsminister Heidi Hautala till Tadzjikistan

Pressmeddelande 96/2013
26.4.2013



Utvecklingsminister Heidi Hautala besöker Tadzjikistan mellan den 28 april och den 2 maj 2013. Resan gäller Finlands utvecklingssamarbete i öst som kommer att fokusera på Centralasiens fattigaste länder Tadzjikistan och Kirgizistan från och med 2014.

Under resan diskuterar minister Hautala situationen i Tadzjikistan och Centralasien med myndigheter och företrädare för internationella organisationer och frivilligorganisationer. Särskild uppmärksamhet kommer bl.a. att fästas vid mänskliga rättigheter. Ministern kommer att delta i ett regionalt seminarium "Ensuring women’s rights: law and practice" som ingår i ett projekt som Finland har finansierat för att stödja den rättsliga sektorn. I seminariet deltar även högsta förvaltningsdomstolens före detta president Pekka Hallberg som medverkat i projektet samt justitieombudsmännen i Centralasien.

Minister Hautala besöker också gränsområdet mot Afghanistan samt OSSE:s utbildningscentrum för gränsbevakningspersonal. Gränssamarbetet är mycket viktigt i trakten som är ett centralt område för narkotika- och människohandel. Dessutom ska ministern bekanta sig med Geologiska forskningscentralens projekt som handlar om geologiska datasystem och deras tillgänglighet.

Under besöket undertecknas ett samarbetsprotokoll mellan Finland och Tadzjikistan för att fastställa de centrala samarbetsområdena. De mest betydande samarbetsprojekten ska främja människovärdigt arbete, förutsättningarna för handel, rättsstatsutveckling, förvaltning av vattentillgångar samt samarbete mellan institutioner där bekämpandet av klimatförändringen har en viktig roll.

För mer information: enhetschef Olli Kantanen, enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn 040 578 7145, och utvecklingsministerns pressattaché Milma Kettunen, tfn 040 522 9869