Tidningen Kehitys-Utveckling: Klimatförändringar drabbar utvecklingsländerna

Det senaste numret av Kehitys-Utveckling handlar bland annat om vilka konsekvenser klimatförändringarna har för utvecklingsländerna och hur covid-19-pandemin har förändrat utvecklingssamarbetet.

Utvecklingsländerna har historiskt sett påverkat minst uppkomsten av de människoskapade klimatförändringarna. Trots det drabbas utvecklingsländerna, och särskilt de allra fattigaste människorna, värst av klimatförändringarnas konsekvenser. Utvecklingsländerna behöver betydligt mer stöd för att de ska kunna anpassa sig till  klimatförändringens konsekvenser och bekämpa förändringarna, men varken medlen eller antalet finansiärer har än så länge mött behovet.

En framsida av Kehitys-Utveckling 1/22

Det nyutkomna numret av Kehitys–Utveckling(Länk till en annan webbplats.) behandlar brett klimatkrisens konsekvenser i Afrika. Den afrikanska kontinenten är särskilt känslig för klimatförändringens konsekvenser och lider samtidigt av bland annat den ökande torkan och översvämningarna. I ett långt bildreportage(Länk till en annan webbplats.) visas hur livet ser ut mitt i klimatkrisen på Madagaskar. De södra delarna av ön har redan länge lidit av torka och sandstormar. Klimatförändringarna ökar extremt väder som blivit vanligare på grund av människans åtgärder, till exempel avskogning. Torka och sandstormar har försämrat livsmedelstryggheten och lett till matbrist. 

Tidningen innehåller också en artikel om hur covid-19-pandemin förändrat utvecklingssamarbetet och vilka konsekvenser pandemin bedöms ha för den globala utvecklingen. I personintervjun(Länk till en annan webbplats.) berättar journalisten Liselott Lindström vad hon lärde sig som Rundradions medhjälpare i Afrika.  

Läs tidningen Kehitys-Utveckling gratis på webben(Länk till en annan webbplats.)

Beställ tidningen gratis hem till dig(Länk till en annan webbplats.)

Läs den digitala versionen här (pdf)(Länk till en annan webbplats.)