Tidningen Kehitys-Utveckling: Bräckliga stater är en utmaning för utvecklingssamarbetet

Hur bedriver man utvecklingssamarbete i bräckliga stater där samhällsstrukturerna rasat? Hur går det med världens bortglömda kriser, i Myanmar, Syrien och Jemen? Bland annat de här frågorna tar tidningen Kehitys-Utveckling upp i sitt senaste nummer.

En pärmbladsbild av tidskriften Kehitys-Utveckling på nummer 4/21, där barnet tittar till vänster i moderns famn.
Kehitys-lehden kansikuva numerosta 4/21.

Extrem fattigdom och instabila samhällen koncentreras till ett fåtal så kallade bräckliga eller svaga stater. Samma länder lider också av väpnade konflikter och politisk instabilitet. Bräckliga stater har dåliga förutsättningar att reagera på globala kriser, till exempel klimatkrisen eller coronapandemin. De svaga staterna har ett mer akut behov av utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd än stabilare länder. Samtidigt gör de samhälleliga förhållandena det mycket svårt att bedriva utvecklingssamarbete. Hur kan det här problemet lösas?  Huvudartikeln i det nyaste numret av tidningen Kehitys-Utveckling fokuserar på utvecklingssamarbetets möjligheter i bräckliga stater.

I Bangladesh väntar nästan en miljon rohingyer i flyktingläger på att kunna återvända hem till Myanmar. I Syriens har kriget redan pågått i 11 år och miljontals syriska flyktingar väntar på att få återvända till sina hem. Många syriska barn har tillbringat hela sitt liv på flyktingläger. I Jemen har kriget pågått i över fem år, och tre av fyra jemeniter behöver bistånd. När världen fokuserat på coronapandemin har många flyktingkriser fallit i glömska. Hur går det egentligen för världens flyktingar just nu? En artikel i tidningen granskar världens bortglömda kriser.

Tidningen Kehitys-Utveckling tar också bland annat upp hur matbuden arbetar i Peru, vad tanzanisk singelimusik egentligen är och hur coronapandemin kan försvåra flickors skolgång i utvecklingsländer.

Läs det senaste numret av Kehitys-Utveckling på webben(layout.types.url.description)

Beställ tidningen gratis(layout.types.url.description)