Lagen om kontroll av export av produkter med dubbel användning revideras

Det har inletts ett projekt för att revidera bestämmelserna om kontroll av export av produkter med dubbel användning. Den nya lagen syftar till att komplettera den nya EU-förordningen om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden och att till en del uppdatera de gamla nationella bestämmelserna.

EU-förordningen som började gälla hösten 2021 ersätter den tidigare EU-förordningen om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden. Förordningen innehåller vissa nya element, till exempel ett separat krav på exporttillstånd för cyberövervakningsprodukter och utvidgade kriterier för slutanvändning som omfattas av kontroll. Utifrån dessa kriterier kan man i vissa fall bestämma att exporten av en produkt ska omfattas av tillstånd.

Kompletterande nationell lagstiftning behövs

EU-förordningen ger medlemsländerna ett visst nationellt handlingsutrymme och förutsätter kompletterande bestämmelser om till exempel befogenheter och sanktioner. Uppdateringen av den nationella lagen tar sin utgångspunkt i att skapa en helhet som är konsekvent med EU-lagstiftningen. Uppdateringen gör exportkontrollprocesserna tydligare och hjälper exportkontrollmyndigheterna i deras arbete, vilket också gagnar de företag som exporterar produkter med dubbel användning från Finland.

Enligt planerna ska lagförslaget lämnas till riksdagen hösten 2023 och den nya lagen träda i kraft våren 2024.

Under beredningen ordnas samråd med berörda parter

Tisdagen den 13 december 2022 ordnar utrikesministeriet ett öppet samråd med berörda parter med information om projektets bakgrund, tidsplan och centrala teman. Deltagarna har också möjlighet att komma med kommentarer om revideringen av lagen. Under projektets gång kommer det att ordnas fler samråd.

Vänligen anmäl dig(Länk till en annan webbplats.) till samrådet senast fredagen den 2 december 2022. Du kan delta på plats vid utrikesministeriet eller via Teams. Ytterligare information om samrådet finns att få i den bifogade inbjudan (på finska)(Länk till en annan webbplats.)

oheisesta kutsusta(Länk till en annan webbplats.).