Fotboll gav Finland den största synligheten 2021

Deltagandet i Europamästerskapet i fotboll gav Finland ny synlighet 2021, framgår av utrikesministeriets medieöversikt. Bekanta teman från tidigare år, dvs. lycka och coronaåtgärder, behöll sin starka ställning tillsammans med Finlands samhällsstyrkor.

Jämställdhet, god förvaltning, klimatåtgärder, utbildning och teknisk kompetens är fortsatt Finlands starka sidor framkommer av utrikesministeriets årliga mediauppföljing. Rapporten Finland i världens medier förenar de finländska beskickningarnas iakttagelser om Finlands mediesynlighet med resultaten av den kvantitativa medieuppföljningen. Översikten ger en helhetsbild av de teman och innehåll som hänför sig till Finland och som har slagit igenom i de internationella medierna under det föregående året.

Idrotten lyfter fram Finland

Nyheter från EM i fotboll gjorde Finland kvantitativt sett mest synligt 2021. Särskilt den dramatiska sjukdomsattacken under matchen mellan Danmark och Finland och den medkänsla som de finländska fansen visade skapade en mångdubbel synlighet och dess effekter var starkast i Europa. Ambassaden i Köpenhamn analyserar att den omfattning synligheten fick i Danmark är unik: ”Händelsen nådde i praktiken hela Danmark – från mannen på gatan till kronprinsen”.

Av finländska personer fick idrottarna också flest omnämnanden i utländska medier: Valtteri Bottas var det överlägset mest återgivna finländska namnet och han följdes av åtta andra manliga idrottsutövare inom ett brett spektrum av grenar. Golfaren Matilda Castren kom på 12:e plats och var den kvinnliga idrottare som fick flest omnämnanden.

Coronan fortsatte att vara ett globalt samtalsämne

Artiklar som behandlar coronan har gett Finland stor synlighet ända från pandemins början, och Finlands coronakompetens behandlades fortfarande under hela 2021. Coronanyheterna innehöll positiva inslag bland annat från Finland som ett land med låga coronasiffror samt som global hjälpgivare. Finlands hantering av pandemin har ansetts vara lyckad. I de artiklar som behandlade ämnet nämndes som orsaker till framgången till exempel förtroende, god hälsolitteracitet, transparens i förvaltningen, lång tradition av kriskommunikation, hög digitalisering i skolorna, brett godkännande av coronaåtgärderna bland befolkningen, kollektiv disciplin och geografiskt läge.

Lycka har blivit en trumf för Finland

År 2021 var Finland redan fjärde gången i rad i topp i rapporten om Världens lyckligaste länder. I samband med den omfattande nyhetsrapporteringen i ämnet lyfte man fram om Finland till exempel olika friheter, säkerhet, låg korruption och fungerande demokrati. Även välfärdsstatsmodellen, den rena naturen och jämlikheten förknippades med lycka. Statsminister Sanna Marin nämndes i likhet med tidigare år ofta i samband med lycka och jämställdhet. Marin var den finländska politiker som fick mest synlighet.

Medieöversikten ger verktyg för arbetet med Finlandsbilden

Uppgifterna i översikten Finland i världens medier baserar sig på en bedömning som gjorts utifrån 74 beskickningars och deras partners medieuppföljning. I år innehåller översikten utöver de uppgifter som beskickningarna producerar också en kvantitativ analys som baserar sig på globalt material som samlats in med hjälp av ett medieuppföljningsprogram.

Utrikesministeriets medieuppföljning utnyttjas utöver i den övergripande uppföljningen av Finlands anseende också i arbetet med Finlandsbilden. ”Utöver en allmän bild erbjuder granskningen aktörerna inom Finlandsbilden – utrikesministeriet, Business Finland, städer och regioner – ett bra verktyg för att följa resultaten av vårt långsiktiga mediearbete”, konstaterar Laura Kamras, chef för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati.

De senaste internationella undersökningarna om Finlandsbilden visar att Finland är mer känt än någonsin tidigare. Detta syns som framgång i olika jämförelser. Till exempel i den internationellt erkända studien Anholt-Ipsos Nation Brands Index, som mäter styrkan i nationsvarumärken, placerar sig Finland på plats 15 bland 60 länder. Detta är Finlands högsta placering någonsin.

Detta framgår av den årsöversikt om Finlandsbilden 2021 som utrikesministeriet tidigare publicerat och som behandlar utvecklingen av Finlandsbilden i bredare omfattning än synlighet i medier.

Mer information:

Mediekontakter och intervjuförfrågningar

  • chefen för enheten för offentlig diplomati Laura Kamras, tfn +358 295 351 558
  • kommunikationsplanerare Harri Kilpi, tfn +358 295 351 342
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi