Evakueringen från Afghanistan fortsätter

Utrikesministeriet fortsätter evakuera finska medborgare och personer som är varaktigt bosatta i Finland samt personer som arbetat för Finland från Afghanistan. Evakueringen genomförs i nära samarbete med försvarsmakten och Finlands partnerländer.

Utrikesministeriet har sänt ett biståndsteam på två personer till Kabuls flygplats. Teamet anlände till flygplatsen i Kabul på tisdag kväll. Teamets uppgift är att på flygplatsen hjälpa ordna evakuering till Finland.

Hittills har 22 finländare evakuerats från Afghanistan. I dag har därtill flera finländare kommit igenom portarna till flygplatsen i Kabul och stigit ombord på internationella evakueringsflyg till olika destinationer. Evakueringen fortsätter under de kommande timmarna och dagarna. Utrikesministeriet håller tät kontakt med dem som evakueras.

Den diplomatiska personalen vid Finlands ambassad i Kabul, som evakuerades sent på måndag kväll, har anlänt till Finland på onsdagen.

För närvarande känner vi till närmare 70 personer med finskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Finland, som bett om evakueringshjälp från Afghanistan. Dessutom evakuerar Finland 170 personer genom statsrådets beslut av den 13 och den 19 augusti. Dessa personer är nuvarande och tidigare lokalt anställda vid ambassaden, anställda vid EU-delegationen och Nato samt deras familjemedlemmar.

 

Mer information:
Petra Sarias, jourhavande tjänsteman, utrikesministeriets mediejour, tel. +358 40 551 6571