Ny text till EU-förordningen om produkter med dubbla användningsområden

Den 18 november 2020 offentliggjorde Europeiska unionens råd den nya texten till förordningen om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden som man enats om genom förhandlingar.

Finland har aktivt bidragit till att förhandlingsresultatet offentliggörs så här snabbt, så att det kan läggas fram för exportörer och potentiella exportörer av produkter med dubbel användning.

Utrikesministeriets enhet för exportkontroll har gjort en jämförelse  av texten i den gällande förordningen och i den nya förordningen som ska träda i kraft någon gång nästa år, enligt nuvarande bedömning i början av hösten. Texten i jämförelsedokumentet är på engelska och innehåller anvisningar på finska. Det finns ännu ingen svensk eller finsk översättning av den nya förordningstexten.

Jämförelsedokumentet är inofficiellt och saknar rättsverkan. Det återger inte heller den officiella texten i den kommande förordningen, eftersom det ännu kan komma att införas smärre språkliga och andra rättelser. Dokumentet är avsett för exportföretagen som inofficiellt material för den så kallade exportkontrollkliniken som hölls den 20 november 2020. Det ska också hjälpa företagen att förbereda sig på den uppdaterade förordningens ikraftträdande under nästa år.

Avsikten med jämförelsedokumentet  är att snabbt informera om den nya förordningen och att lyfta fram de viktigaste ändringarna. Dokumentet kan alltså i detta skede fortfarande ha smärre brister.

Det är endast artiklarna som jämförs. Det är därtill viktigt att exportföretagen läser skälen till den kommande förordningen (motiveringstexten före artiklarna) samt av bilagorna det nya generella tillståndet för krypteringsprodukter (EU008, dokument 12798/20, från sida 367) och det generella tillståndet för viss intern export inom grupper av företag (EU007, dokument 12798/20, från sida 364).

Den nya texten till EU:s förordning om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden kan läsas i sin helhet i dokument 12798/20 (pdf)(Länk till en annan webbplats.)

Mer information om ändringen av förordningen finns på rådets webbplats(Länk till en annan webbplats.).