EU ska utvidga sina sanktioner på grund av Rysslands fortsatta anfallskrig

Europeiska unionen meddelade den 16 december 2022 om nya restriktiva åtgärder som utvidgar export- och importförbuden. Enligt det nionde sanktionspaketet är det förbjudet att investera i Rysslands gruvindustri och paketet utvidgar också förbudet för EU-medborgare att sitta i vissa ryska statsbolags styrelser. Sanktionerna ska göra det enklare för EU-ländernas företag att lämna Ryssland.

EU utvidgar sanktionerna med anledning av Rysslands konstanta attacker mot civila mål och kritisk infrastruktur. Det nya paketet inför ytterligare sanktioner mot individer och organisationer som riktar sig mot Rysslands armé och dem som understött armén och bland annat de politiska partierna i den ryska duman.

Importförbudet omfattar nu också företag och teknik som bidrar till Rysslands krigsmaskineri och industriella kapacitet. De utvidgade förbuden gäller kemiska och biologiska anordningar, motorer, generatorer, elektronik och informationsteknik. Enligt sanktionspaketet är det förbjudet att tillhandahålla reklam-, marknadsundersöknings- och opinionsmätningstjänster och tjänster för produkttestning och tekniska inspektioner.

Investeringsförbudet inom den ryska energisektorn ska också omfatta gruvindustrin, men förbudet rör inte vissa för EU-länderna viktiga råvaror, till exempel, aluminium, kobolt, järnmalm och nickel.

Sanktionerna utvidgar förbudet för EU-medborgare att arbeta som styrelsemedlemmar i vissa statsbolag. Förbudet gäller nu alla ryska förvaltningsorgan i offentligt ägda bolag och i bolag som ägs eller kontrolleras av de bolagen. Utrikesministeriets folkrättsenhet kan bevilja undantag för verksamheten på vissa grunder som anges i förordningen.   

Sanktionerna gör det enklare för företag att dra sig ur Ryssland. Folkrättsenheten vid utrikesministeriet kan bevilja undantag för försäljning av sanktionsbelagda produkter i Ryssland när företaget lämnar den ryska marknaden.

Att från Ryssland importera gaskoncentrat som behövs vid lagring av kondenserad naturgas (LNG) är tillåtet. Detta i syfte att garantera energiförsörjningen. Om köp, import eller flyttning av gaskoncentrat ska lämnas en rapport till utrikesministeriets exportkontrollenhet inom två veckor.

Det tidigare förbudet mot att införa metanol senareläggs med sex månader för att trygga tillgången till råvaran.

Systemet med sanktioner mot individer och organisationer

Systemet med sanktioner mot särskilda sektorer

Mer information

  • Ambassadråd Pia Sarivaara (sanktioner), tel. 0295 350 660
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen: fornamn.efternamn@formin.fi