Seminarium i Haag med anledning av Ålands självstyrelses 100-årsjubileum

För att uppmärksamma Ålands självstyrelses 100-årsjubileum ordnar utrikesministeriet ett seminarium i Haag den 5 april i samarbete med Ålands landskapsregering och Finlands och Sveriges ambassader i Haag.

Jubileumsseminariet ordnas i det så kallade Fredspalatset, Internationell domstolens högkvarter. Ålandsmodellen var och är än idag ett fint exempel på hur en mellanstatlig konflikt kan lösas fredligt med stöd av folkrätten. Seminariet i Fredspalatset är således också symboliskt betydelsefullt.

Under jubileumsseminariet hålls anföranden om Ålandsmodellens betydelse i en historisk, i dagens och i en framtida kontext. Anförandena hålls av domaren Georg Nolte, direktören för Ålands fredsinstitut Sia Spiliopoulou Åkermark, OSSE:s minoritetsombudsman Kairat Abdrakhmanov, chefen för Minority Rights Group International Joshua Castellino, president Tarja Halonen och ambassadör Marie Jacobsson. Finlands ambassadör i Haag, Päivi Kaukoranta, är moderator. Seminariet öppnas av Sveriges ambassadör i Haag Johannes Oljelund och avslutas av lantrådet i Ålands landskapsregering Veronica Thörnroos.

Seminariet kan följas online tisdagen den 5 april kl. 14.30 (finsk tid) på Ålands landskapsregerings Youtube-kanal(Länk till en annan webbplats.)

Under seminariet presenteras också en digital utställning om Ålandsmodellen som producerats av forskaren Pertti Hakala och filosofie doktor Kenneth Gustavsson. Utställningen kan besökas på statsrådets Youtube-kanal(Länk till en annan webbplats.).