Exportrestriktionerna mot Ryssland har utökats

Utrikesministeriets enhet för exportkontroll vill påminna företagen om de nya export- och importrestriktionerna som gavs ut den 15 mars 2022. EU:s exportrestriktioner mot Ryssland har utökats på många sätt. Samtidigt har det fastställts importrestriktioner och andra handelshinder. De nya restriktionerna börjar gälla den 16 mars 2022.

Enheten för exportkontroll uppmanar företagen att sätta sig in i alla de nya restriktionerna. Viktiga restriktioner som gäller export och import är bland annat:

  • Det införs ytterligare restriktioner för kontrollerade produkter som är avsedda att användas inom energisektorn.  ”Energisektor” är en ny definition som täcker prospektering, produktion och distribution av fossila bränslen, tillverkning av bränsleprodukter och energiproduktion. Den omfattar dock inte civil kärnkraft eller överföring av el heller gas från Ryssland till EU.
  • Att exportera vissa oljeprospekterings- och oljeutvinningsprodukter som i samband med tidigare sanktioner belagts med exportlicens är nästan totalt förbjudet.
  • Export av vissa lyxvaror förbjuds nästan helt. Förteckningen över lyxvaror är bred och innehåller bland annat olika fordon och hushållsmaskiner.    
  • Importrestriktionerna utökas och import av järn- och stålprodukter som är ryska eller som kommer från Ryssland förbjuds.
  • Som en ny åtgärd förbjuds all affärsverksamhet med vissa regeringskontrollerade aktörer i Ryssland.
  • Förteckningen över aktörer till vilka man i praktiken inte får exportera vissa produkter av andra orsaker än naturkatastrofer eller därmed jämförbara orsaker, utökas.

Att tillhandahålla kreditupplysning till Ryssland förbjuds.

Mer information: