Kommissionen ber om kommentarer till sin rekommendation om exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden

Europeiska kommissionen har lagt fram ett till högskolor och forskningsinstitut riktat utkast till rekommendation om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden för offentligt samråd. Kommissionen vill ha in synpunkter till utgången av november.

Vad är produkter med dubbla användningsområden?

I den lagstiftning som tillämpas i Finland avses med produkter med dubbel användning sådana produkter, teknologi, tjänster och andra nyttigheter som vid sidan av sin normala civila användning också kan användas för militära ändamål eller för utveckling av massförstörelsevapen.

Produkter och teknik som anses vara produkter med dubbel användning som omfattas av exportkontroll finns åtminstone inom följande områden:

  1. Kärnteknik
  2. Materialteknik
  3. Kemi och kemisk teknik
  4. Mikrobiologi och bioteknik
  5. Elektronik
  6. Datateknik
  7. Telekommunikationsteknik
  8. Datasäkerhet (inklusive kryptering)
  9. Sensorteknik
  10. Laserteknik
  11. Navigationsteknik och avionik
  12. Marinteknik
  13. Flyg- och rymdteknik

Det är viktigt att identifiera riskerna

I Finland bedrivs det högklassig forskning på flera av dessa områden, om inte inom alla. Gränsen mellan grundforskning och tillämpad forskning är ofta oklar och för att utreda om forskningsresultat eventuellt omfattas av exportkontroll kan det emellanåt krävas stor förtrogenhet med ämnet.

Högskolor och forskningsinstitut deltar även i Finland allt mera i internationellt samarbete. I Finland har redan åtminstone en del universitet och forskningsinstitut tagit i bruk interna anvisningar och system som hjälper dem att identifiera, hantera och minska olika risker i samband med internationellt samarbete och anknytande exportkontrollaspekter.

Detta är något som utrikesministeriet uppmuntrar universitet och forskningsinstitut till. Inom den ständigt växande sektorn för produkter med dubbel användning förekommer det i flera länder risker för oönskad militär användning eller annan oönskad myndighetsanvändning, och det finns skäl att effektivisera förebyggandet av dessa risker också i Finland.

Den akademiska världens centrala principer, såsom den akademiska friheten, forskningens öppenhet och gränsöverskridande samarbete, ställer alldeles särskilda krav på exportkontrollen, men stöder i synnerhet på lång sikt också upprätthållandet av dessa principer inom ansvarsfulla forskarsamfund.

Europeiska kommissionen ber om synpunkter på utkastet till rekommendation

Internationellt har myndigheterna i flera länder gett rekommendationer och modeller om vad som förväntas av den akademiska världen med avseende på exportkontrollen.

Nu har kommissionen (generaldirektoratet för handel) lagt fram ett utkast till rekommendation till högskolor och forskningsinstitut i EU för offentligt samråd. Detta rekommendationsutkast är en fortsättning på EU:s rekommendation från augusti 2019 riktad till handel och industri(Länk till en annan webbplats.).

Utkastet har beretts i samarbete mellan företrädare för de olika medlemsstaterna och för kommissionen. I beredningsskedet har man också redan hört vissa akademiska aktörer. Vid det offentliga samrådet vill man nu ge alla berörda parter möjlighet att komma in med synpunkter.  Utkastet till rekommendation (pdf)(Länk till en annan webbplats.) och ytterligare information om samrådet(Länk till en annan webbplats.) finns att tillgå på engelska på EU-kommissionens webbplats.

Synpunkter kan lämnas in till utgången av november 2020.

Mer information om exportkontrollen finns på utrikesministeriets webbplats.