Nya ambassadörer

Republikens president har den 14 september utnämnt följande ambassadörer:

Petri Salo Utrikesrådet Petri Salo till chef för Finlands ambassad i Pretoria, Sydafrika, från och med den 15 oktober 2012.

Salo har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1989. För närvarande är han Helsingforsbaserad ambassadör i Armenien, Azerbajdzjan och Georgien. Inom utrikesförvaltningen har Salo tjänstgjort vid Finlands ambassad i Moskva som ministerråd och i olika uppdrag vid ambassaderna i S:t Petersburg, Bonn och Sofia. Vid utrikesministeriet har Salo varit chef för enheten för närområdessamarbete vid östavdelningen och innehaft olika uppgifter vid den politiska avdelningen och den handelspolitiska avdelningen.

Mikko Pyhälä Utrikesrådet Mikko Pyhälä till Helsingforsbaserad ambulerande ambassadör även för Dominica.

Pyhälä, som inledde sin tjänstgöring vid utrikesministeriet 1972, är redan Finlands ambulerande ambassadör i Venezuela och Karibien samt Finlands representant i Karibiska gemenskapen (CARICOM) och i de Östkaribiska staternas organisation (OECS). Tidigare har han tjänstgjort vid Finlands ambassader i Prag, Mexiko, New Delhi och Rom och varit t.f. chargé d’affaires i Islambad. Pyhälä har varit ambassadör i Lima och Caracas. Vid utrikesministeriet har Pyhälä innehaft olika tjänster vid bland annat avdelningen för utvecklingssamarbete och avdelningen för Asien och Amerika. Åren 1991–1995 arbetade Pyhälä för FN:s miljöprogram UNEP i Nairobi där han ledde enheten med ansvar för Världens miljöfond GEF.

För mera information: personalchef Vesa Lehtonen, tfn 09 1605 5401