Nya ambassadörer till Europeiska unionen, Dublin, New Delhi, Wien och sidoackrediteringar till Bahamas och Somalia

Republikens president fattade den 31 januari beslut om följande ambassadörsutnämningar:

Utrikesrådet Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve till chef för Finlands ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel från och med den 1 september 2013.

Vierros-Villeneuve flyttar till Bryssel från Paris, där hon varit Finlands ambassadör sedan 2009. Åren 2005–2009 var hon chef för politiska avdelningen vid ministeriet. Hon har tidigare innehaft olika uppdrag vid Finlands ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel och vid ambassaden i Paris. Vid ministeriet har hon utöver politiska avdelningen även tjänstgjort på handelspolitiska avdelningen och inom utrikesrepresentationen vid den ständiga representationen i Genève. Hon har också bedrivit fortsatta studier vid Frankrikes nationella förvaltningsskola ENA.

Vierros-Villeneuve har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1984.

Utrikesrådet Hilkka Nenonen till chef för Finlands ambassad i Dublin, Irland, från och med den 1 september 2013.

Nenonen flyttar till Dublin från Bryssel, där hon varit minister vid Finlands Nato-representation sedan 2009.

Vid ministeriet har Nenonen innehaft olika uppdrag på politiska avdelningen och rättsliga avdelningen, bl.a. som chef för pass- och visumenheten. Inom utrikesrepresentationen har Nenonen tjänstgjort vid Finlands ambassader i Berlin och Moskva samt vid generalkonsulatet i Hamburg. I Bryssel har hon också tjänstgjort vid Finlands ständiga representation i EU.

Nenonen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1987.

Utrikesrådet Aapo Pölhö till chef för Finlands ambassad i New Delhi, Indien från och med den 1 maj 2013.

Pölhö har tidigare varit beskickningschef vid Finlands ambassad i Kairo, vid Finlands ambassad i Bryssel och samtidigt vid Finlands Nato-representation i Bryssel. Inom utrikesrepresentationen har han också tjänstgjort vid ambassaderna i Bagdad, Mexiko, Brasilien och Washington samt vid Finlands ständiga FN-representation i Genève.

Pölhö har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1976. Han har tjänstgjort som chef för avdelningen för Afrika och Mellanöstern, biträdande chef för politiska avdelningen, chef för enheten för säkerhetspolitik samt chef för linjen för säkerhetspolitik och vapenkontroll. Vid ministeriet har han senast innehaft uppgifter i anslutning till en zon fri från massförstörelsevapen i Mellanöstern.

Utrikesrådet Anu Laamanen till chef för Finlands ambassad i Wien, Österrike, från och med den 1 september 2013.

För närvarande är Laamanen biträdande avdelningschef för politiska avdelningen. Hon har tidigare innehaft olika uppdrag på politiska avdelningen, särskilt i säkerhetspolitiska frågor, och bl.a. varit chef för enheten för civil krishantering.

I Finlands utrikesrepresentation har Laamanen tjänstgjort vid FN-representationen i New York, vid Finlands ambassad i Oslo och vid Finlands ständiga representation vid OSSE i Wien. Laamanen inledde sin tjänstgöring vid utrikesministeriet 1986.

Republikens president fattade även beslut om följande sidoackrediteringar:

Chefen för Finlands ambassad i Ottawa, Kanada, ambassadör Kaarlo
Murto att representera Finland även på Bahamas (sidoackreditering).

Chefen för Finlands ambassad i Nairobi, Kenya, ambassadör Sofie From-Emmesberger
att representera Finland även i Somalia (sidoackreditering).

För mer information: Vesa Lehtonen, chef för personalförvaltningen, tfn 09–1605 5401
 

EU