Ulkoministeri Haavisto: Suomi yhtyy Etelä-Afrikan suruun

Ulkoministeri Pekka Haavisto muistelee kirjoituksessaan arkkipiispa Desmond Tutua.

Tänään lasketaan maan poveen eteläafrikkalainen arkkipiispa Desmond Tutu. Uutinen hänen poismenostaan 26. joulukuuta 2021 on koskettanut syvästi miljoonia ihmisiä kaikkialla maailmassa.

Desmond Tutu kuului niihin mielipidevaikuttajiin ja aktivisteihin, joiden ansiosta Etelä-Afrikan rotuerottelu, apartheid, kaatui. Nelson Mandelan vapauduttua vankilasta 1990 Tutu työskenteli hänen työparinaan, muun muassa johtaen Etelä-Afrikan totuuskomissiota.

Kampanja apartheidia vastaan oli maailmanlaajuinen. Muistan tunnelman Lontoon Trafalgar Squarella, kun apartheidin vastustajat pitivät neljä vuotta jatkunutta mielenosoitusta 24/7 Etelä-Afrikan suurlähetystön edessä 1986-1990. Neljä vuotta puhetta ja musiikkia tauotta. Päässä kaikuu vieläkin rytmikäs ”Free-e-e-e, Nelson Mandela!”

Desmond Tutu oli moraalinen suunnannäyttäjä, jonka suurimpana päämääränä oli oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja vapaus. Näihin arvoihin hän oli sitoutunut ja näitä hän edisti läpi elämänsä eri rooleissaan niin kansallisesti kuin maailmanlaajuisesti. Hän toimi pitkään myös  tunnettujen rauhan, oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta toimivien vanhimpien ryhmän (’The Elders’) jäsenenä. Tähän ryhmään kuuluu myös presidentti Martti Ahtisaari.

Tutu korosti naisten asemaa päätöksenteossa ja konfliktien ratkaisemisessa. Tässä on edelleen paljon työsarkaa, mutta Tutun esikuvaa on hyvä seurata.

Tänään myös Suomessa moni elää päivän eteläafrikkalaisten surun kanssa, kunnioittaen suuren kirkonmiehen ja valtiomiehen elämäntyötä.

 

Pekka Haavisto
Ulkoministeri