Ulkoministeri Haavisto EU:n ulkoministerikokoukseen

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen maanantaina 12.7. Brysselissä. Kokouksen pääaiheita ovat Etiopia, strateginen kompassi ja uusien digitaaliteknologioiden geopoliittiset näkökohdat. Kokouksessa hyväksytään lisäksi päätelmät EU:n yhteyspolitiikasta. Ulkoasiainneuvoston yhteydessä järjestetään lounastapaaminen Israelin ulkoministerin kanssa sekä epävirallinen työaamiainen Egyptin ulkoministerin kanssa. Brysselissä Haavisto osallistuu myös 11.7. pidettävään Pohjoismaiden ja Baltian maiden NB6 -tapaamiseen sekä 12.7. pidettävään Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Saksan N3+1 -kokoukseen.

Ulkoasiainneuvostossa keskustellaan Etiopian ajankohtaisesta tilanteesta ja EU:n toimintavaihtoehdoista, jotka jakautuvat kolmeen pilariin: humanitaarinen tilanne, ihmisoikeusloukkaukset ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaukset sekä poliittinen raide. Ulkoministeri Pekka Haavisto on toiminut EU:n ulkosuhteiden korkean edustajan Josep Borrellin edustajana alueella ja raportoinut kahdesta aiemmasta matkastaan Etiopiaan ja alueelle ulkoasiainneuvostolle 22.2.2021 ja 19.4.2021. 

Ulkoasiainneuvostossa käydään myös keskustelu EU:n strategisesta kompassista. Neuvoston odotetaan antavan poliittista ohjausta EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön suunnan määrittämiseen eli ns. strategiseen kompassiin, joka kattaa kriisinhallinnan, resilienssin, suorituskykyjen kehittämisen ja kumppanuudet.

Ulkoasiainneuvosto keskustelee lisäksi uusiin digitaalisiin teknologioihin liittyvästä ulkosuhdeulottuvuudesta. Kyseessä on ensimmäinen keskustelu aiheesta ulkoministerien kesken. Taustalla on kasvava tarve integroidulle ja koordinoidulle EU:n ulkopolitiikalle aiheesta, joka läpileikkaa eri politiikan aloja tietoverkko-, teollisuus- ja kauppapolitiikasta turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.

Ulkoasianneuvostossa hyväksytään yhteyspolitiikkaa koskevat neuvoston päätelmät. Aihe on noussut viime vuosina kansainvälisen politiikan keskiöön. Yhteyspolitiikka keskittyy erityisesti liikenne-, energia- ja digiyhteyksien sekä ihmisten välisten koulutus-, tutkimus-, innovaatio-, kulttuuri- ja turismiyhteyksien poliittisten vaikutusten arviointiin ja ennakointiin sekä toisaalta myönteisten kehityssuuntien vahvistamiseen.

Ulkoasiainneuvostossa on esillä myös muita ajankohtaisaiheita, kuten Etelä-Kaukasia, Afganistan, Libanon ja Valko-Venäjä.

Ulkoasiainneuvoston yhteydessä järjestetään myös lounastapaaminen Israelin ulkoministerin kanssa. Egyptin ulkoministeri on vieraana ulkoasiainneuvostoa edeltävällä epävirallisella työaamiaisella.

Brysselin-vierailunsa yhteydessä ulkoministeri Haavisto osallistuu lisäksi Pohjoismaiden ja Baltian maiden NB6 –kokoukseen sekä Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Saksan N3 +1 -kokoukseen.

 

Lisätietoja:

Ulkoministerin erityisavustaja Joel Linnainmäki p. +358 295 350 466

Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, p.  +358 295 351 78

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.