Twinning: Suomi kehittämään Valko-Venäjän tilastotoimintaa

Tanskan, Suomen ja Liettuan yhteinen tarjous on voittanut Twinning-hankekilpailun Valko-Venäjällä. Kaksivuotisella hankkeella vahvistetaan Valko-Venäjän edellytyksiä tuottaa laadukasta tilastotietoa päätöksenteon tueksi. Suomesta hankkeessa on mukana Tilastokeskus.

Hanke linkittyy vahvasti Valko-Venäjän pyrkimykseen kehittää tilastojärjestelmäänsä sekä kansallisen tilastoalan toimijansa (National Statistical Committee of the Republic of Belarus, Belstat) toimintaedellytyksiä. Tämän tueksi Valko-Venäjä on muotoillut vuoteen 2022 yltävän strategian, jonka tavoitteiden saavuttamista Twinning-hanke osaltaan tukee. Hankevoitto on hienoa jatkoa Suomen viime aikojen erinomaiselle menestykselle Twinning-tarjouskilpailuissa.

Masemakuva Valko-Venäjältä.Suomi pääsee jatkamaan hienosti alkanutta Twinning-yhteistyötään Valko-Venäjän kanssa. Kuva: Leena Storgårds
Suomi pääsee jatkamaan hienosti alkanutta Twinning-yhteistyötään Valko-Venäjän kanssa. Kuva: Leena Storgårds

Tilastovirastot yhteistyössä

Twinning-hankkeella vahvistetaan Valko-Venäjän tilastotoiminnan edellytyksiä laajasti. Hankkeella tuetaan tietovaraston rakentamista hallinnolliselle tietoaineistolle sekä aineistoa koskevien laadunhallintavälineiden kehittämistä. Lisäksi hankkeella parannetaan erityisesti ympäristönsuojelutoimiin käytettyjen resurssien tilastointia ja Valko-Venäjän edellytyksiä jakaa tilastotietoja kansainvälisesti sekä tuottaa mikrodataa tutkijoiden tutkimustarkoituksiin.

Tilastokeskuksen ohella hanketta ovat toteuttamassa Tanskan ja Liettuan tilastovirastot. Vastuut hankkeen osa-alueista on jaettu konsortiomaiden kesken. Tanskan tilastovirastolla (Danmarks Statistik) on vastuu koko hankkeen etenemisestä.

- Pääsemme hyödyntämään hankkeessa osaamistamme laajasti ja meillä on myös vetovastuu hallinnollisten aineistojen tietovarastoon keskittyvässä hankekokonaisuudessa. Olemme olleet mukana useissa Twinning-hankkeissa ja tehneet paljon yhteistyötä tanskalaisten ja liettualaisten kollegojemme kanssa. Hienoa, että pääsemme jatkamaan yhteistyötämme Valko-Venäjällä, toteaa hankkeen junioriprojektipäällikkö Leena Storgårds Tilastokeskuksesta.

Kuvassa Valko-Venäjän Tilastokeskus. Hankkeella on määrä vahvistaa Valko-Venäjän tilastoviraston toimintaedellytyksiä. Kuva: Leena Storgårds
Hankkeella on määrä vahvistaa Valko-Venäjän tilastoviraston toimintaedellytyksiä. Kuva: Leena Storgårds

Aloitusaika auki koronan vuoksi

Valko-Venäjä on ollut mukana Twinning-hankkeissa vuodesta 2018, joten se on vielä melko uusi Twinning-toimija. Suomen ensimmäinen Twinning-hanke Valko-Venäjällä alkoi kesällä 2019. Koronaviruspandemia vaikuttaa tällä hetkellä laajasti Twinning-toimintaan. Tästä johtuen Valko-Venäjän uuden hankkeen tarkka aloitusajankohta on vielä auki.

Twinning-hankkeilla kehitetään hallintoa ja lainsäädäntöä Euroopan unionin lähialueilla. Toiminta linkittyy EU:n naapuruus- ja laajentumispolitiikkaan. EU:n jäsenmaat kilpailevat hankkeista tarjouskilpailuissa, joiden perusteella kumppanimaat valitsevat hankkeiden toteuttajat.

Twinning perustuu hankkeen toteuttajan ja kumppanimaan tiiviille yhteistyölle hankesopimuksessa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Yksittäinen Twinning-hanke kestää noin kaksi vuotta ja tyypillisesti hankkeen budjetti on 1-2 miljoonaa euroa. Suomessa Twinning-toimintaa koordinoi ulkoministeriön Twinning-tiimi.

 

Eerikki Vainio

Ulkoministeriön Twinning-tiimi