Suomen ja Uzbekistanin hallitusten välinen talouskomissio tukee kauppaa, investointeja ja hankeyhteistyötä

Suomen ja Uzbekistanin hallitusten välisen talouskomission kokous pidettiin videoneuvotteluna 16.6.2020. Suomen puheenjohtajana toimi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja Uzbekistanin puheenjohtajana varapääministeri, investointi- ja ulkomaankauppaministeri Sardor Umurzakov.

 

Suomen puheenjohtajana toimi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja Uzbekistanin puheenjohtajana varapääministeri, investointi- ja ulkomaankauppaministeri Sardor Umurzakov.
Suomen puheenjohtajana toimi ministeri Ville Skinnari ja Uzbekistanin puheenjohtajana ministeri Sardor Umurzakov.

Talouskomission tehtävänä on parantaa yritysten toimintamahdollisuuksia sekä luoda yhteyksiä yritysten ja viranomaisten välille. Keski-Aasian väkirikkain maa Uzbekistan on käynnistänyt laajoja markkinatalousuudistuksia. Se syventää yhteistyötä EU:n kanssa ja pyrkii Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. Maalla on luonnonvaroja ja resursseja, joiden hyödyntämiseen suomalaisilla on osaamista ja teknologiaa.

Kokouksen aiheita olivat kauppa ja investoinnit, yritysasiat, kehitys- ja koulutusyhteistyö, tieto- ja viestintätekniikka sekä vesiala. Suomen ja Uzbekistanin keskuskauppakamarit päättivät allekirjoittaa yhteisymmärryspöytäkirjan. Lisäksi Uzbekistan ilmaisi tyytyväisyytensä Suomen tekemästä miljoonan euron lahjoituksesta YK:n Aral-rahastoon (Multi-Partner Human Security Trust Fund).

Suomen ja Uzbekistanin välinen kauppa on vielä kehittymätöntä, mutta kasvulle on nyt mahdollisuuksia Uzbekistanin poliittisen ja taloudellisen avautumisen myötä. Vuonna 2019 Suomen vienti Uzbekistaniin oli 43 miljoonaa euroa ja tuonti 300 000 euroa. Huhtikuussa 2019 Uzbekistaniin tehtiin Team Finland -vierailu, johon osallistui 15 yritystä. Näistä suurimmalla osalla on liiketoimintaa Uzbekistanissa.

Ministeriöiden lisäksi kokoukseen osallistuivat Business Finland, Finnpartnership, Finnvera, Keskuskauppakamari, Finnish Water Forum, Jyväskylän ja Hämeen ammattikorkeakoulujen konsortio sekä yrityksistä Nokia, Sensorex, Single Wing Energy ja Kauko International.

Talouskomission edellinen kokous pidettiin vuonna 2002. Komissio päätettiin kutsua kokoon tästä lähin säännöllisesti, sillä Uzbekistanin markkinat kiinnostavat nykyään suomalaisia yrityksiä, ja Uzbekistanin tavoitteena on kehittää talouttaan ja liiketoimintaympäristöään.

Lisätietoja: suurlähettiläs Marja Liivala, puh. +358 50 401 6135

Ministerin diplomaattiavustaja Juha Niemi, puh. +358 295 350 232