Sisäministeri Ohisalo ja ulkoministeri Haavisto tapaavat kansainvälisten muuttoliiketoimijoiden johtoa

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM ja kansainvälisen siirtolaispolitiikan kehittämiskeskus ICMPD ovat Suomelle tärkeitä yhteistyökumppaneita.

YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) pääjohtaja, pakolaispäävaltuutettu Filippo Grandi, kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) pääjohtaja Antonio Vitorino sekä kansainvälisen siirtolaispolitiikan kehittämiskeskuksen (ICMPD) pääjohtaja Michael Spindelegger vierailevat Suomessa torstaina 24. lokakuuta. He osallistuvat aamupäivällä Helsingissä Euroopan muuttoliikeverkoston järjestämään konferenssiin, joka on Suomen EU-puheenjohtajakauden oheistapahtuma.

Vierailun aikana pakolaispäävaltuutettu Grandi ja pääjohtaja Vitorino tapaavat erikseen myös sisäministeri Maria Ohisalon ja ulkoministeri Pekka Haaviston. Ministeri Ohisalo tapaa lisäksi pääjohtaja Michael Spindeleggerin.

Tapaamisten tarkoitus on entisestään kehittää Suomen ja kansainvälisten organisaatioiden välistä yhteistyötä. Ministeri Ohisalon tapaamisissa keskustelunaiheina ovat muun muassa YK:n pakolaissopimuksen toimeenpano, kiintiöpakolaisten vastaanotto sekä vapaaehtoisen paluun ja uudelleenkotoutumisen tukeminen.

"Kansainvälinen yhteistyö mahdollistaa sen, että voimme toteuttaa kestävää, ihmisoikeusperustaista maahanmuuttopolitiikkaa laajemmalla keinovalikoimalla kuin mihin Suomi yksittäisenä valtiona pystyisi. UNHCR, IOM ja ICMPD ovat Suomelle tärkeitä kumppaneita", sanoo sisäministeri Ohisalo.

Ulkoministerin tapaamisissa keskeistä on humanitaarisen tilanteen kehittymisen seuraaminen.

"Meille on ensisijaisen tärkeää etsiä ratkaisuja globaaliin pakolaisongelmaan yhdessä kansainvälisten kumppaniemme kanssa", sanoo ulkoministeri Haavisto.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on maailmanlaajuisesti vastuussa pakolaisten suojelusta ja ratkaisujen löytämisestä pakolaiskriiseihin. Toiminnan painopiste on kenttätyössä. UNHCR on yksi suurimpia humanitaarisen avun järjestöjä ja tällä hetkellä suurin rahoituskanava Suomen humanitaariselle avulle. Viime vuonna Suomi rahoitti järjestöä 20 miljoonalla eurolla.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on siirtolaisuuteen erikoistunut järjestö ja vuodesta 2016 alkaen YK:n siirtolaisuusjärjestö. Suomi on ollut IOM:n jäsen vuodesta 1991.

Kansainvälinen siirtolaispolitiikan kehittämiskeskus ICMPD on riippumaton hallitustenvälinen tutkimuslaitos, jonka kanssa Suomi tekee yhteistyötä. ICMPD pyrkii edistämään kestävää maahanmuuttopolitiikkaa.

Lisätietoja:

Sisäministeriö:
hallitusneuvos Annikki Vanamo-Alho, p. 0295 488 678, annikki.vanamo-alho@intermin.fi
ministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen, p. 0400 536 973, jarno.lappalainen@intermin.fi

Ulkoministeriö:
ministerin erityisavustaja Jeri Aalto, p. 050 472 0725, jeri.aalto@formin.fi