Tre decennier på Afrikas första parkett

Ambassadör Heikki Tuunanens Afrikaresa fick sin början i Nairobiambassaden år 1980. I juni 2016 avslutas resan på Elfenbenskusten, närmare bestämt i Afrikanska utvecklingsbanken. ”Som Finlands representant ute i världen har man alltid Finlands synvinkel för ögonen. Här har jag fått en inblick i Afrika från insidan”, säger Tuunanen.

Från Kenya åkte han vidare till Zimbabwe där han var beskickningschef, och till Sydafrika där han var ambassadör.

Sina år som ambassadör i Thailand, i början av 2000-talet, tycker Tuunanen att var nyttiga också med tanke på hans tid i Afrika.

”Insikter i Asiens utvecklingshistoria gav nya infallsvinklar till Afrikas utvecklingsfrågor. I Asien hörde också Kambodja, Laos och Myanmar till mitt ansvarsområde. De är länder som alla har en egen unik historia – på gott och ont.”

Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB), som har sitt säte i Abidjan på Elfenbenskusten, är afrikanernas egen bank. Tuunanen har suttit i ledningsgruppen och representerat de nordiska ländernas och Indiens röstningsgrupp i tre års tid.

Heikki Tuunanen önskar att finländska företag ska hitta de möjligheter som Västafrika har att erbjuda. Bild: Outi Einola-Head.

Bland de goda resultat som nåddes under hans tid i ledningsgruppen nämner Tuunanen de principer för god praxis som utarbetades.

”För första gången i utvecklingsfinansieringsinstitutens historia skrev man in de mänskliga rättigheterna i bankens verksamhetsprinciper. Initiativet kom i hög grad från Finland och röstningsgruppen. Den framgången är viktig, också för hela Nordens människorättspolitik”, poängterar han.

Afrika differentieras

Den snabba ekonomiska utvecklingen i Afrika har avslöjat ett stort hot, nämligen den växande ojämlikheten och de tilltagande skillnaderna i inkomster. Enligt Heikki Tuunanen håller Afrika på att utvecklas till en världsdel med allt mera differentierade länder.

Han anser att den väldiga ojämlikheten är ett av Afrikas största problem, både inom länderna och mellan dem.

”Tidigare gick det inte bra någonstans i Afrika. Nu går det mycket bra för somliga, medan andra har det ännu sämre än förr. Till de senare hör åtminstone Sydsudan, Mali, Somalia och Zimbabwe. Alla inblandade aktörer måste förstå att de afrikanska länderna är mycket olika varandra.”

En del av de länder i Afrika som håller på att bli rikare har i femton års tid hört till de snabbast växande ekonomierna i världen, och sex av världens tio snabbast växande ekonomier hittas i Afrika.

”Som tillväxtens drivkraft fungerar fortsättningsvis olja, gas och andra råvaror, men på många håll har industrialiseringen också tagit fart.”

Kinas inflytande är tydligt förnimbart i hela Afrika, och Kinas ekonomiska svårigheter återspeglas direkt på Afrika. Tillsammans med Afrikanska utvecklingsbanken har Kina grundat fonden Growing together och investerat två miljarder dollar i den.

Större behållning möjlig för Finland

Tuunanen tycker att Finland och de övriga nordiska länderna visar beklagligt lite intresse för Afrikanska utvecklingsbanken. De deltar i väldigt liten utsträckning i bankens projekt. Det skulle finnas möjligheter för finländska företag; utvecklingsbankens samfinansierade projekt uppgår årligen till 15-20 miljarder dollar. Bankens egen lånefinansiering till utvecklingsprojekt är fyra miljarder dollar per år.

Förnybar energi är starkt representerad i de projekt som Afrikanska utvecklingsbanken finansierar. Vid sjön Turkana i Kenya finansierar man en vindkraftspark, som också stöds av Finnfund. En stor solenergipark i Marocko är under planering, med understöd från utvecklingsbanken.

Finlands Afrikapolitik är mycket öst- och södercentrerad enligt Tuunanen. Franskspråkiga Västafrika är ännu ganska okänt för finländarna.

”Nu är det lugnt på Elfenbenskusten, och Abidjan är som ett slitet afrikanskt Paris, som man nu återuppbygger i snabb takt. Elfenbenskusten hör till de snabbast växande ekonomierna i Afrika och en investeringsboom förväntas inträffa. Elfenbenskusten skulle kunna vara ett mycket intressant mål för finländsk handel, likaså Nigeria och Ghana”, tror Tuunanen.

Enligt Heikki Tuunanen borde Afrikas länder exportera produkter istället för råvaror. Bild: Marja-Leena Kultanen.

Kläder, mat och choklad

Afrikanska utvecklingsbanken finansierar projekt som förbättrar infrastruktur och som därmed gynnar ländernas ekonomiska tillväxt. Man satsar också på elektrifiering och energi, tryggad tillgång till mat, bättre livskvalitet och regionalt samarbete. Syftet är att stödja Afrikas industrialisering och skapa arbetsplatser.

I de afrikanska länderna har man ofta fått starta från noll, och största delen av tillväxten beror på naturråvaror och olja. Det starka beroendet av råvarorna är enligt Tuunanen ett stort problem för Afrika. Det har redan drivit vissa länder i kris, bland annat Zambia som är beroende av priset på koppar.

”Afrika borde exportera kläder istället för bomull och choklad istället för kakao. Istället för att lida av matbrist och svält borde Afrika kunna försörja sig, och dessutom exportera livsmedel. Alla förutsättningar för detta finns.”

Outi Einola-Head

kauppa
työ