EU:n ulkoministerit tapaavat epävirallisessa Gymnich-kokouksessa Lissabonissa

EU:n ulkoministerit tapaavat epävirallisessa Gymnich-kokouksessa 27. toukokuuta Lissabonissa. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto.

Kokouksen aiheita ovat ratkaisemattomat konfliktit itäisessä naapurustossa, EU:n ja Afrikan väliset suhteet sekä EU:n rooli indopasifisella alueella. Lisäksi ulkoministerit tapaavat kokouksen yhteydessä Jordanian ulkoministerin Ayman Safadin.

Suomi pitää EU:n kokonaisvaltaista toimintaa itäisessä naapurustossa tärkeänä; EU:n tulee jatkaa tukeaan laaja-alaisten yhteiskunnallisten muutosten mahdollistamiseksi, konfliktien ratkaisujen löytämiseksi ja humanitaarisen tilanteen parantamiseksi.

Tapaamisessa Jordanian ulkoministerin Ayman Safadin kanssa esiin noussee Lähi-idän jännittynyt tilanne. Jordanialla on tärkeä rooli Lähi-idän rauhanprosessissa. Ministerit keskustelevat myös EU:n uudesta kumppanuusohjelmasta eteläisen naapuruston kanssa.

Ulkoministerit keskustelevat myös EU–Afrikka-suhteiden tilasta sekä EU:n ja Afrikan Unionin (AU) välisen huippukokouksen valmisteluiden etenemisestä. Vastavuoroisuuteen ja strategisempaan kanssakäymiseen perustuvien suhteiden vahvistaminen edellyttää EU:lta muun muassa nopeaa reagointia, koordinaatiota ja laaja-alaisempaa yhteydenpitoa Afrikan maihin. EU:n on kyettävä myös vastaamaan Afrikan vaikeaan koronatilanteeseen.

Ulkoministerit käyvät lisäksi strategisen keskustelun EU:n roolista indopasifisella alueella. Suomi pitää EU:n strategisempaa lähestymistapaa tervetulleena ja katsoo sen parantavan EU:n edellytyksiä osallistua yhteistyöhön alueella eurooppalaisia arvoja ja intressejä edistäen.
 

Lisätietoa:

Ulkoministerin erityisavustaja Joel Linnainmäki, +358 295 350 466
Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen,  +358 295 351 780
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.