EU aloittaa neuvottelut kehitysrahoituksesta

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu kehitysministerien johdolla 22. toukokuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Ulkoasiainneuvostossa ministereille esitellään Euroopan komission ehdotus EU:n tulevasta monivuotisesta rahoituskehyksestä eli EU:n budjetista. Kokouksessa ministerit antavat alustavat palautteensa 2.5. luovutettuun ehdotukseen. Kehitysyhteistyötä ja muuttoliikettä koskevat rahoitusvälineiden lainsäädäntöehdotukset komissio antaa erikseen kesäkuun puolivälissä.

”Suomi pitää tärkeänä, että valtaosa kehitysrahoituksesta suunnattaisiin Afrikkaan”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Kehitysministerit jatkavat keskusteluja EU:n sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren eli AKT-maiden välisen Cotonoun sopimuksen tulevaisuudesta. Sopimus päättyy vuonna 2020, ja neuvottelut jatkosta aloitetaan alkusyksystä 2018. Cotonoun sopimus sisältää sekä politiikkaa, kauppaa että kehitystä koskevia määräyksiä.

Keskusteluissa AKT-suhteista Suomi on painottanut, että EU:lla ei tulisi olla erillisiä järjestelyjä AKT-maiden kanssa vaan kaikkia kehitysmaita tulisi kohdella tasavertaisina kumppaneina. Suomi on myös pitänyt vahvasti esillä sukupuolten tasa-arvoa, mukaan lukien seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia sekä ihmisoikeuksia ja demokratiaa.

Ministerit keskustelevat Brysselissä myös muuttoliikkeen perimmäisiin syihin ja hallintaan keskittyvän EU–Afrikka-hätärahaston toimeenpanosta, toteutetuista hankkeista ja rahoitustilanteesta. Ministerien lounaskeskustelun aiheena on sukupuolten tasa-arvo ja kehitys. Siinä keskitytään EU:n sukupuolten tasa-arvoa ulkosuhteissa koskevan toimintasuunnitelman (GAP II) toimeenpanoon sekä EU:n ja YK:n yhteiseen Spotlight-aloitteeseen, jonka tavoitteena on poistaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. 040 552 8200 sekä yksikönpäällikkö Sari Lehtiranta, puh. 0295 352 139.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi