Etyjin mediavaltuutettu Suomessa – kärkiteemana medialukutaito rauhan ja turvallisuuden edistäjänä

Etyjin mediavaltuutettu Teresa Ribeiro vieraili Suomessa 13.–15. maaliskuuta 2022 ja tapasi laajasti mediavapauskysymysten parissa työskenteleviä viranomaistahoja ja median edustajia. Keskustelujen kärkiteemaksi nousi medialukutaito osana rauhan ja turvallisuuden edistämistä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja Etyjin mediavaltuutettu Teresa Ribeiro
Etyjin mediavaltuutettu Teresa Ribeiro tapasi Suomen-vierailullaan muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston. Mediavaltuutetun tehtäviin kuuluu mediavapauden seuranta Etyjin osallistujavaltioissa ja niiden ohjeistaminen. Kuva: UM.

Etyjin mediavaltuutettu Teresa Ribeiro tapasi vierailun aikana ulkoministeri Pekka Haaviston, valtiosihteeri Johanna Sumuvuoren sekä eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen.

Tapaamisia järjestettiin myös Julkisen sanan neuvoston, opetus- ja kulttuuriministeriön, liikenne- ja viestintäministeriön, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI), opetushallituksen sekä Sitran ja faktantarkistuspalvelu Faktabaarin kanssa. Lisäksi mediavaltuutettu tapasi median edustajia.

Viranomais- ja kansalaisyhteiskuntatapaamisissa keskusteltiin ennen kaikkea medialukutaidon merkityksestä ja sen kehittämisen keinoista, osana disinformaation torjuntaa sekä mediavapauden turvaamista. Valtuutettu korosti medialukutaidon edistämisessä olevan kysymys laajemmin rauhan ja turvallisuuden rakentamisesta – ei pelkästään disinformaation torjumisesta.

Mediavaltuutettu tutustui vierailun aikana suomalaiseen koulujärjestelmään mediakasvatuksen näkökulmasta sekä suomalaisiin journalistin ohjeisiin ja niiden tulkintaan. Ohjeet kiteyttävät journalistisen toiminnan eettiset periaatteet ja toimivat joukkoviestinnän itsesääntelyn perustana Suomessa.

Vierailun aikana esille nousivat myös median rahoitukseen sekä vihapuheeseen ja sisällön moderointiin liittyvät kysymykset. Keskustelua käytiin lisäksi journalistien turvallisuudesta ja median toimintamahdollisuuksista erityisesti Ukrainan ja Venäjän ajankohtaisen tilanteen valossa.

Etyjin mediavaltuutetun toimisto on yksi Etyjin niin sanotuista autonomisista instituutioista. Mediavaltuutetun tehtäviin kuuluu mediavapauden kehityksen seuranta Etyjin osallistujavaltioissa ja ohjeistuksen tarjoaminen niille.

 

Lisätietoja:

Lähetystöneuvos Mari Mäkinen puh 0295 350 130