Ebola romuttamassa hyvin alkaneen kehityksen Länsi-Afrikassa

Ebolalla saattaa olla kauaskantoiset seuraukset epidemiasta pahiten kärsineiden maiden kehitykselle. Pahimmillaan kriisi voi johtaa uuteen sisällissotaan.

Ebola iskee kovaa kolmen Länsi-Afrikan maan kansantalouteen. Maailmanpankki arvioi, että Sierra Leonen bruttokansantuote tulee laskemaan 3,3 prosenttia, Guinean 2,1 prosenttia ja Liberian 3,4 prosenttia.

Paikalliset rakentavat ebola-hoitoa antavaa yksikköä lähellä Sierra Leonen pääkaupunkia Freetownia. Kuva: Tom Robinson / DFID

"Sierra Leonen, Guinean ja Liberian kehitys oli lupaavaa, mutta nyt maiden taloudet ovat vaarassa romahtaa. Myös sosiaalisia ja poliittisia vaikutuksia on jo laajasti nähtävissä ", kertoo lähetystöneuvos Pirjo Virtanen ulkoministeriöstä.

"Etenkin Sierra Leonessa muutos on merkittävä, sillä maasta oli tullut Länsi-Afrikan valopilkku ja yksi Afrikan nopeimmin kasvavista talouksista. Sen bruttokansantuote lähes kahdeksankertaistui viimeisen 13 vuoden aikana, ja muutenkin Sierra Leonea on pidetty hyvänä esimerkkinä siitä, miten maa voi toipua sisällissodasta", Virtanen jatkaa.

Guineassa bruttokansantuote oli ehtinyt kaksinkertaistua vuoteen 2000 verrattuna. Maassa on ollut näistä kolmesta maasta kehittynein terveydenhuolto, joka uhkaa nyt kuitenkin romahtaa.

Ebolalle altistuneista maista heikoin on Liberia, joka ei ole vuonna 2003 päättyneen sisällissodan jälkeen päässyt kunnolla jaloilleen. Suurena pelkona onkin nyt, että levoton tilanne puhkeaa maassa uudeksi sisällissodaksi.

Ebola ei saisi leimata koko Afrikkaa

Ebola on käytännössä eristänyt Guinean, Sierra Leonen ja Liberian.  Malin rajaa lukuun ottamatta kaikki maarajat on suljettu ja suurin osa kansainvälisistä lentoyhteyksistä on katkaistu. Alueella on kuitenkin perinteisesti liikuttu ja tehty kauppaa yli rajojen.

Epidemian arvioidaan iskevän erityisesti maatalous-, kaivos- ja palvelusektorille. Myös turismi kärsii koko alueella.

Maailmanpankki, Maailman terveysjärjestö WHO, Afrikan unioni ja muut kansainväliset toimijat ovat painottaneet, että rajojen auki pitäminen on tärkeää yhteiskuntien toimivuuden kannalta tärkeää.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on myös painottanut sitä, että ebola ei saisi leimata koko Afrikkaa ja romahduttaa siten koko maanosan kehitystä.

Sosiaaliset vaikutukset näkyvät vuosien ajan

"Ebola on osoittanut sen, miten tärkeää on koko terveydenhuoltojärjestelmän kehittäminen. Toisaalta epidemia on ollut niin raju, että siihen varautuminen olisi ollut todennäköisesti monelle muullekin maalle vaikeaa", Virtanen kertoo.

Guinean Punainen Risti on kouluttanut 400 paikallista tiedottamaan paikallisyhteisöjä siitä, miten taudilta voi suojautua. Kuva on Matoton markkinoilta pääkaupunki Conakrysta. Kuva: EU-komission humanitaarisen avun pääosasto ECHO

Maiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat lähes romahtaneet ebolan vuoksi, minkä seurauksena muut taudit jäävät hoitamatta. Pelkästään malariaan kuolee alueella noin 100 000 ihmistä vuodessa ja ripuliin ja muihin kulkutauteihin 50 000 vuodessa – määrän pelätään nyt jopa nelinkertaistuvan.

Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa tulee olemaan tulevaisuudessa paljon orpoja sekä nuoria ilman kunnon koulutusta. Lähes kaikissa maissa koulut ovat tällä hetkellä osittain tai kokonaan suljettuna epidemian takia.

Suomi tukee ebolan vastaista työtä

Ebolan vastainen taistelu on aktivoinut sekä kansainvälisen yhteisön että yksittäiset auttajat. Tukea on saatu sekä eri mailta että esimerkiksi afrikkalaisilta yrityksiltä. Suomi tukee osaltaan kansainvälistä yhteisöä ja epidemiasta kärsiviä maita taistelussa ebolaa vastaan.

Suomi on myöntänyt 7,1 miljoonan euron tuen YK:n kansainväliselle ebolarahastolle, jolla YK-järjestöt WHO:n johdolla taistelevat taudin leviämistä vastaan Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa.

Yhdistettynä humanitaarisen avun kautta jo annettuun ja suunniteltuun tukeen, Suomen kokonaispanos on noin 10 miljoonaa euroa. Suomi on myös nimittänyt erityisedustajaksi ebolan vastaiseen työhön ulkoasiainneuvos Tiina Jortikka-Laitisen.

Lue lisää UM:n sivuilta:

Lue lisää STM:n sivuilta:

terveys