YK vetää ruokakriisiä ratkovaa iskuryhmää
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vetää iskuryhmää, joka etsii ratkaisuja globaaliin ruokakriisiin. Iskuryhmään kuuluu YK-järjestöjen, Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston johtajiston lisäksi asiantuntijoita YK:sta ja kansainvälisestä yhteisöstä.
Ryhmän työtä koordinoivat YK:n humanitaarisesta avusta vastaava apulaispääsihteeri John Holmes ja influenssakoordinaattori David Nabarro Genevessä. Ryhmän on tarkoitus kokoontua ensimmäisen kerran toukokuun alussa.
Pääsihteeri kertoi asiasta YK-johtajien kokouksessa, joka järjestettiin Bernissä, Sveitsissä. Kokous vetosi kansainväliseen yhteisöön 755 miljoonan dollarin (runsaan 485 miljoonan euron) rahoituksen kokoamiseksi. Ruoka-apu miljoonille nälästä kärsiville on YK:n mukaan ensimmäinen konkreettinen askel.
"Näemme nälän lisääntyvän ja merkkejä aliravitsemuksen yleistymisestä. Tämä vaikeuttaa humanitaaristen järjestöjen työtä etenkin kun luvattua rahoitusta ei ole ilmaantunut", pääsihteeri kertoi tiedotusvälineille.
Hän varoitti, että nälkä, aliravitsemus ja yhteiskunnalliset levottumuudet leviävät ennennäkemättömällä tavalla, ellei rahoitusta saada kuntoon.
Peruselintarvikkeiden kuten riisin, vehnän ja maissin hinnankorotukset ovat jo aiheuttaneet mellakoita joissakin maissa. Hinnankorotusten taustalla ovat kohoneet energiahinnat, vähäiset investoinnit maatalouteen, ruoan kasvava kysyntä, kauppaa häiritsevät tukiaiset ja huonot sääolot, Ban Ki-moon sanoi.
Suomi on vastannut Maailman elintarvikeohjelman WFP:n avustuspyyntöön lahjoittamalla yhteensä 12 miljoonaa euroa.
Ruokakriisi voi laukaista ryöpyn
Ruokakriisi "uhkaa tehdä tyhjäksi kaiken hyvän työmme", hän tiivisti. "Jos sitä ei hoideta kunnolla, se voi laukaista ryöpyn muita kriisejä - jotka vaikuttavat kauppaan, talouskasvuun, yhteiskunnalliseen kehitykseen ja jopa poliittiseen turvallisuuteen ympäri maailman."
Myös huomisen ruoka on turvattava, Ban Ki-moon muistutti ja viittasi pientuottajien tarvitsemaan tukeen seuraavan sadon varmistamiseksi.
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on esittänyt tukiohjelmaa köyhimpien maiden viljelijöille. Sen toteuttamiseen tarvitaan FAO:n mukaan 1,7 miljardia dollaria.
Myös Kansainvälinen maatalouden kehittämisrahasto IFAD tukee köyhiä viljelijöitä vaikeimmassa asemassa olevissa maissa.
"Olen varma, että pystymme hoitamaan ruokakriisin. Meillä on resurssit. Meillä on tieto. Tiedämme mitä tehdä. Meidän pitäisikin nähdä [ruokakriisi] ei pelkästään ongelmana vaan myös mahdollisuutena", pääsihteeri sanoi.
Maailmanpankilta lisää rahoitusta Afrikan maatalouteen
Maailmanpankki selvittää nopean rahoituskanavan luomista tukemaan hauraita valtioita ja tarjoamaan joustavaa rahoitusta muille, kertoi Bernin kokoukseen osallistunut pääjohtaja Robert B. Zoellick. Maailmanpankki aikoo kaksinkertaistaa lainoituksensa Afrikan maatalouteen runsaaseen 500 miljoonaan euroon ensi vuoden aikana. Pankki myös varoitti kriisin pahenevan, jos valtiot turvautuvat elintarvikkeiden vientikieltoihin.
Vehnän maailmanmarkkinahinta on pudonnut Ukrainan purettua vientikiellon. Riisin hintapaineisiinkin saatiin tiistaina pientä helpotusta, kun maailman suurin riisinviejä Thaimaa ilmoitti vapauttavansa valtion riisivarastoja kotimaiseen käyttöön. Maassa odotetaan myös uuden sadon valmistumista lähiviikkoina.
Myös Zoellick kehotti avunantajia toimimaan ruokaohjelman rahoituksen turvaamiseksi. "Maailmalla on varaa siihen. Köyhillä ja nälkäisillä ei."
Ruokaturvasta keskustellaan kesäkuun alussa Roomassa, jossa on koolla FAO:n kutsuma korkean tason ruokaturvakokous 3.-5. kesäkuuta. Sen teemana on bioenergian ja ilmastonmuutoksen haasteet maailman ruokaturvalle.
(www.un.org/news, www.worldbank.org)