YK:n väestörahasto UNFPA:n pääjohtaja Natalia Kanem vierailee Suomessa
YK:n väestörahasto UNFPA:n pääjohtaja, tohtori Natalia Kanem vierailee Suomessa 10.–12. lokakuuta. Hän tapaa ulkoministeri Elina Valtosen sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio tapasi pääjohtajan YK:n korkean tason viikon yhteydessä New Yorkissa syyskuussa.
Kanem osallistuu ulkoministeriössä UNFPA:n työtä ja sen tuloksia käsitteleviin vuosikonsultaatioihin. Tapaamisissa keskustellaan mm. keinoista, joilla kestävän kehityksen tavoitteet voitaisiin saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. UNFPA työskentelee äitiyskuolleisuuden poistamiseksi, sukupuolittuneen väkivallan ja muiden haitallisten käytäntöjen ml. lapsiavioliittojen lopettamiseksi ja perhesuunnittelun vahvistamiseksi.
UNFPA:n työ on erittäin tuloksellista. Vuosina 2022-23 UNFPA:n työn kautta ehkäistiin yli 31 miljoonaa suunnittelematonta raskautta ja vajaa 10 miljoonaa vaarallista raskaudenkeskeytystä. Suomen yleistuella UNFPA laskee mm. ehkäistyn lähes 500 000 suunnittelematonta raskautta ja pelastetun yli 4 000 tyttöä sukuelinten silpomiselta.
Päivittäin lähes 800 naista maailmassa kuolee synnyttämiseen tai raskauden aiheuttamiin komplikaatioihin, toisin sanoen yksi joka toinen minuutti. Yli puolet näistä kuolemista tapahtuu humanitaaristen kriisien ja konfliktien ympäröiminä. Melkein kaikki niistä olisivat vältettävissä, jos naisten terveyteen panostettaisiin enemmän.
”Me voimme ja meidän täytyy pystyä parempaan. On aika lopettaa syrjintä ja poissulkeminen, jota naiset yhä kokevat hakiessaan seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita”, pääjohtaja Kanem toteaa.
UNFPA:n tutkimukset osoittavat, että jokainen perhesuunnitteluun ja äitiysterveyteen kehittyvissä maissa investoitu dollari hyödyttää perheitä ja yhteiskuntia 8,40 dollarin edestä.
”UNFPA on yksi Suomen suurimmista YK-kumppaneista ja järjestön työ eri alueiden kriiseissä on linjassa sen kanssa, että Suomi on sitoutunut naisten ja tyttöjen oikeuksien ja aseman edistämiseen. Pääsy terveyspalveluihin edistää välittömän hyvinvoinnin lisäksi myös talouskasvua”, toteaa ministeri Tavio.
Myös uusien teknologioiden avulla voidaan parantaa naisten ja tyttöjen asemaa. ”Suomella on tässä suhteessa paljon tarjottavaa UNFPA:n tasa-arvotyöhön. Suomi jatkaa yhtenä UNFPA:n vankimmista tukijoista sekä poliittisesti että taloudellisesti”, ministeri Tavio sanoo.
Suomen kehityspolitiikan painopisteitä ovat mm. naisten ja tyttöjen oikeuksien sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien vahvistaminen. Suomen rahoittamista YK-järjestöistä UNFPA on yksi suurimmista yleistuen vastaanottajista. Suomen yleistuki tänä vuonna on 25 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomi on rahoittanut maaohjelmia mm. Tansaniassa.
Lisätietoa
- Yksikönpäällikkö Satu Lassila, puh. +358 295 350 897
- Lähetystöneuvos Heini Korhonen, puh. +358 50 596 7983
- Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi