FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter behandlade Finlands rapport

Pressmeddelande 77/2007
8.5.2007

FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter behandlade vid en utfrågning Finlands femte periodiska rapport från 2006 i Genève måndagen den 7 maj. Kommittén lyfte fram flera frågor i anslutning till genomförandet av dessa rättigheter. På en allmän nivå var kommittén tillfredsställd med Finlands rapport och genomförandet av rättigheterna i Finland.

Vid utfrågningen ställde kommittémedlemmarna tiotals följdfrågor bland annat om nivån på Finlands utvecklingsbistånd, social- och hälsovårdstjänsterna, minoriteternas, såsom romernas och samernas ställning, tillämpningen av de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna i de nationella domstolarna, minoritets- och jämställdhetsombudsmannens verksamhet, avsaknaden av lagstiftning om minimilön, integrering av invandrare, Finlands bostadspolitik och frågor som berör straffrätt, såsom människohandel och våld mot kvinnor och barn.

Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter trädde i kraft i Finland 1976. Genomförandet av konventionen övervakas genom att de fördragsslutande parterna avlägger periodiska rapporter. Rapporterna redogör för åtgärder som parterna vidtagit för att fullgöra åtagandena i konventionen. Rapporterna granskas av kommittén för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, som också håller muntliga förhandlingar. Efter granskningen ger kommittén anmärkningar och rekommendationer.

Chefen för utrikesministeriets enhet för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden Arto Kosonen ledde den finländska delegationen vid den offentliga utfrågningen. De övriga medlemmarna i delegationen var riksdagsledamot Ulla Karvo och utskottsrådet Sami Manninen från riksdagens grundlagsutskott, lagstiftningsrådet Tuula Majuri från justitieministeriet, undervisningsrådet Ritva-Sini Merilampi från undervisningsministeriet, regeringsrådet Eija Koivuranta från social- och hälsovårdsministeriet, lagstiftningsdirektören Tarja Kröger från arbetsministeriet, överinspektör Johanna Puiro från inrikesministeriet och lagstiftningssekreterare Päivi Rotola-Pukkila från utrikesministeriet.

Kommittén ger rekommendationer beträffande Finlands rapport inom två veckor.

Närmare upplysningar: enhetschef Arto Kosonen, tfn 09 1605 5729, och lagstiftningssekreterare Päivi Rotola-Pukkila, tfn 09 1605 5725, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden

ihmisoikeudet