Yhteiskuntaturvallisuus sekä lapset ja nuoret painottuvat Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuusohjelmassa

Suomi toimii yhdessä Ahvenanmaan kanssa Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana 2025. Puheenjohtajuusohjelma Pohjola 2025: Yhteinäinen ja vahva esiteltiin Pohjoismaiden neuvoston täysistunnossa Reykjavikissa 29. lokakuuta.

Suomen ja Ahvenanmaan puheenjohtajuuskauden lähtökohta on tukea yhteistä visiotamme Pohjolasta maailman kestävimpänä ja integroituneimpana alueena vuoteen 2030 mennessä. Tavoitetta edistetään kolmella painopistealueella: kestävä, kilpailukykyinen ja sosiaalisesti kestävä Pohjola. Ensi vuonna alkaa ratkaiseva, vuoteen 2030 ulottuva kausi, ja ministerineuvoston eri politiikkasektoreilla otetaan käyttöön uudet yhteistyöohjelmat.

Yhtenä puheenjohtajuusohjelman painopistealueena on yhteiskuntaturvallisuus, mukaan lukien varautuminen ja resilienssi. 

”Suomi on pitkäjänteisesti korostanut kokonaisturvallisuusajattelun sekä huoltovarmuus- ja varautumisyhteistyön merkitystä. Tavoitteemme on vahvistaa entisestään Pohjolan kriisinkestävyyttä sekä edistää kokonaisvaltaista varautumista erilaisiin siviilikriiseihin ja hybridiuhkiin. Toisena painopisteenä ohjelmassa on lapset ja nuoret”, pääministeri Petteri Orpo toteaa.

Pääministeri Orpo ja Ahvenanmaan maakuntaneuvos Katrin Sjögren esittelivät Suomen ja Ahvenanmaan ohjelman Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajakaudelle 2025. Suomen delegaatiossa Pohjoismaiden neuvoston istuntoviikolle osallistuivat lisäksi pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava opetusministeri Anders Adlercreutz sekä tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala

Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuden ohella Suomi toimii 2025 puheenjohtajana myös Pohjoismaiden ulkoministereiden N5-yhteistyössä ja Nordefco-puolustusyhteistyössä.

Pohjoismaiden yhteistyö on maailman vanhimpia alueellisen yhteistyön rakenteita

Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä itsehallintoalueet Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti tekevät virallista pohjoismaista yhteistyötä Pohjoismaiden ministerineuvostossa ja Pohjoismaiden neuvostossa. Yhteistyö Pohjoismaiden kesken on aloitettu jo vuonna 1952. 

Pohjoismaiden neuvosto on virallisen pohjoismaisen yhteistyön parlamentaarinen elin ja neuvostossa on 87 jäsentä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Ahvenanmaalta, Färsaarilta ja Grönlannista. Pohjoismaiden ministerineuvosto on puolestaan hallitustenvälinen yhteistyöelin. 

Päävastuu pohjoismaisesta ministerineuvoston yhteistyöstä on valtioiden pääministereillä, mutta käytännössä vastuu on delegoitu pohjoismaisille yhteistyöministereille (MR-SAM) ja pohjoismaiselle yhteistyökomitealle (NSK), joka vastaa hallitusyhteistyön päivittäisestä koordinoinnista.