Ydinkoekieltojärjestö CTBTO:n pääsihteeri Floyd Suomeen

Ydinkoekieltojärjestö CTBTO:n pääsihteeri Robert Floyd vierailee Suomessa 15.-17. kesäkuuta ulkoministeri Pekka Haaviston kutsusta ja tapaamisten lisäksi tutustuu Suomen CTBTO-monitorointiverkostoon.

Ulkoministeriössä pääsihteeri Floyd käy torstaina 16.6. keskustelut ulkoministeri Haaviston kanssa. Keskusteluissa esillä ovat Suomen ja CTBTO:n (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty Organization) yhteistyö ja ajankohtaiset ydinasevalvonnan kysymykset. Vierailullaan Floyd tapaa myös mm. Helsingin yliopiston ja Säteilyturvakeskuksen johtoa ja vierailee Sysmässä tutustumassa CTBTO:n kansainväliseen valvontajärjestelmään kuuluvaan seismiseen asemaan.

Täydellinen ydinkoekieltosopimus (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT) avattiin allekirjoituksille vuonna 1996. Sopimus ei ole vielä voimassa, koska sopimusneuvotteluissa määriteltiin tietyt keskeiset maat, joiden allekirjoitus ja ratifiointi tarvitaan ennen kuin sopimus astuu voimaan. Wienissä sijaitseva sopimuksen sihteeristö CTBTO hallinnoi maailmanlaajuista valvontaverkostoa (International Monitoring System, IMS), jonka 321 erilaista mittausasemaa ja useat laboratoriot ympäri maailmaa valvovat ydinkoekiellon noudattamista. 

Suomi ratifioi CTBT-sopimuksen vuonna 1999 ja tukee aktiivisesti sen voimaantuloa ja isännöi kahta IMS-verkostoon kuuluvaa asemaa. Suomi kuuluu myös CTBT-ystäväryhmään yhdessä Alankomaiden, Australian, Japanin, Kanadan ja Saksan kanssa.

Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella järjestetään torstaina 16.6. klo 8.30-10.30 avoin seminaari, jossa esitellään CTBTO:n toimintaa. 

Lisätietoja: 

  • Lähetystöneuvos Johanna Salovaara-Dean ulkoministeriöstä, puh. +358 50 566 7235.
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi