WTO:n varapääjohtaja optimistinen Dohan huippukokouksen suhteen

”Uskon, että olemme oppineet yhtä ja toista Seattlen kokouksen jälkeen, joten olen optimistinen sen suhteen, että Dohan ministerikokouksessa(Linkki toiselle web-sivustolle.) pääsemme eteenpäin”, Maailman kauppajärjestön WTO:n varapääjohtaja Andrew Stoler totesi Helsingissä 9. huhtikuuta.

Stoler tapasi Suomen vierailullaan yritysmaailman, järjestöjen ja ministeriöiden edustajia. Pääaiheeksi nousi WTO:n seuraavan huippukokouksen valmistelut. Kokous pidetään ensi marraskuussa Dohassa Qatarissa.

”Vastaava ministerikokous Seattlessa 1999(Linkki toiselle web-sivustolle.) ei onnistunut tekemään päätöstä uuden neuvottelukierroksen aloittamisesta, mutta uskon, että olemme ottaneet kokemuksesta opiksi. Olemme ennen kaikkea tehostaneet valmisteluprosessia ja kyenneet Seattlen jälkeen paneutumaan moniin Seattlessa avoimiksi jääneisiin asiakysymyksiin. Olemme myös pyrkineet uudistamaan järjestön työskentelytapoja kaikien jäsenmaiden mukaansaamiseksi ministerikokouksen valmisteluun. Uskon, että meillä on hyvä mahdollisuus onnistua Dohassa”, Stoler sanoi. Päämääränä on saavuttaa yhteisymmärrys kierroksen keskeisestä sisällöstä heinäkuun loppuun mennessä.

Venäjän ja Kiinan jäsenyyttä WTO:ssa Stoler kommentoi todeten jäsenyyden olevan tärkeä sekä liittymässä olevien maiden että WTO:n kannalta. Molempien osalta tarvitaan liittymisneuvottelujen päättämiseen vielä lisää aikaa. Venäjä voi liittyä ehkä 3-4 vuoden kuluttua. Näkemyserot esimerkiksi pitkistä siirtymäajoista ovat vielä liian suuret. Kiina liittynee aikaisemmin, mutta tuskin ennen seuraavaa, Dohassa pidettävää ministerikokousta. Vaikka asiakysymykset saataisiinkin ratkaistuksi, muodolliset ja tekniset järjestelyt vievät oman aikansa. Jäsenenä Kiina tulee toimimaan erittäin itsenäisesti, Stoler uskoi.

WTO