Viisasten ryhmä Amerikkaa tarkkailemaan
Lähetystöneuvos Vesa Jaakolan kolumni julkaistiin Pohjolan Sanomissa viikolla 6/2008.
Ulkoministeri Ilkka Kanerva perusti äskettäin viisaiden ryhmän pohtimaan Suomen - Yhdysvaltain suhteita. Ryhmä on verkosto, johon on kutsuttu poliittisen johdon, valtionhallinnon, talouselämän, tutkimuslaitosten ja median arvovaltaisia edustajia kyseiseen tehtävään. Ryhmän puheenjohtajana toimii ministeri Aatos Erkko.
Ryhmän perustamisen ajoitus ei liene sattuma. Yhdysvalloissa ylin valtiovalta vaihtuu tänä vuonna marraskuun presidentinvaalissa. Suomen hallitus lukee hyvin ja ennakoivasti maailmanpolitiikan tapahtumia. Meilläkin on syytä varautua huomattavaan muutokseen Yhdysvaltain ylimmässä johdossa.
Yhdysvaltain presidentinvaali on niin merkittävä tapahtuma koko maailman kannalta, että monien mielestä muillakin kansoilla pitäisi olla äänioikeutta näissä vaaleissa. Vaaleissa valitaan globaaliin johtotehtävään ihminen, jolla on eniten valtaa maailmassa.
Suomessa viisaiden ryhmän päätehtävänä on ennakoida Atlantin takaa tulevaa muutosta ja pohtia sen vaikutuksia Suomen ulkosuhteisiin. Muutosta on jo ilmassa ensi esivaalien jälkeen. Kaikki ehdokkaat kuuluttavat nyt äänekkäästi muutoksen tarvetta.
Republikaanisen presidentin George W. Bushin seitsenvuotisella valtakaudella Yhdysvallat on kyllä muuttunut, mutta monien mielestä huonoon suuntaan. Ennen muuta kaksi periamerikkalaista hyvettä ovat muuttuneet paheiksi, onnettomuuksiksi.
Perinteinen amerikkalainen arvo on ollut puolustaa vapautta ja ihmisoikeuksia kaikin keinoin, tarvittaessa myös asevoimin. Irakin kohtalokkaalla sotaretkellä tämä arvo on kuitenkin hukassa. Irakin kansaa ei ole pystytty vapauttamaan ja ihmisoikeuksien tila on heikentynyt niin Irakissa kuin Yhdysvalloissakin. Samalla on nähty, ettei terrorismia nujerreta massiivisella sodankäynnillä.
Yhdysvaltain seuraava presidentti saa Bushin suuresta epäonnistumisesta Irakissa raskaan ja vaikea perinnön. Irakin kysymys olikin hallitseva aihe esivaalien alkuväittelyissä. Sen on ohittamassa nyt Yhdysvaltain talouskehityksen huonontuminen.
Siihen syynä on toisen amerikkalaisen perusarvon turmeleminen. Yritteliäisyys on aina ollut suuressa arvossa Yhdysvalloissa. Suurten voittojen tavoittelu liiketoiminnassa on ollut siellä lähes kaikkien hyväksymä perushyve.
Nyt tämäkin hyve nähdään paheena erityisesti sen jälkeen, mitä maan rahamarkkinoilla on tapahtunut. Voiton tavoittelussaan monet pankkiirit ovat ylittäneet kohtuuden ja sopivuuden rajat. He ovat myöntäneet massamitassa lainoja luottokelvottomille, erityisesti asuntomarkkinoilla. Nyt siellä ja muuallakin seurataan henkeä pidätellen, mitä kaikkea vastuuttomasta luototuksesta saattaa seurata.
Presidentinvaalien ehdokkaat kuuluttavat muutoksen tarvetta myös Yhdysvaltain talouspolitiikkaan. Sen suhteen demokraattien ja republikaanien vaaliehdokkaiden näkemykset eroavat ehkä eniten. Demokraatit tavoittelevat sosiaalisempaa, säädellympää markkinataloutta, kun taas republikaanit haluavat kovan, markkinaehtoisen kapitalismin jatkuvan.
Yhdysvaltain presidentin kaikilla merkittävillä päätöksillä on maailmanlaajuisia, meille asti ulottuvia seurauksia. Siksi on tarpeen seurata tarkkaan, mitä Atlantin takana maailman supervallassa tapahtuu. Meillä on nyt viisaiden ryhmä tähän tarkoitukseen. Ryhmän perustaminen oli viisas teko.