Ihmiskunnan enemmistö elää epädemokratioissa
Lähetystöneuvos Vesa Jaakolan kolumni julkaistiin Pohjolan Sanomissa viikolla 7/2008.
Miten kansoja hallitaan? Miten ihmisoikeudet toteutuvat eri valtioissa, erityisesti poliittisten oikeuksien ja kansalaisvapauksien osalta? Kuinka suuria eroja kansojen kesken näissä asioissa on? Miten näitä eroja mitattaisiin?
Tällaisiin kysymyksiin on pyrkinyt vastaamaan vuodesta 1972 lähtien kansainvälinen Freedom House -tutkimuslaitos. Se julkaisee vuosittain tutkimustensa tulokset tältä alalta. Äskettäin se julkisti uusimman raporttinsa vuoden 2007 tilanteesta. Selvitys on kiinnostavaa luettavaa siksikin, ettei muita samanlaisia tietolähteitä ole.
Puhuttelevin viesti tuoreessa raportissa on, että yli puolet ihmiskunnasta elää yhä epädemokraattisesti hallituissa valtioissa. Vain 46 prosenttia maailman väestöstä saa nauttia kaikista poliittisista oikeuksista ja kansalaisvapauksista. Niistä tärkeimpiä ovat oikeus valita vaaleissa poliittiset johtajat, sananvapaus ja yhdenvertaisuus lain edessä.
Alan tutkijoille vaikein kysymys on, miten mitattaisiin vertailevasti kansojen vapauden määrää ja laatua. Freedom Housessa mittaamisen ja arvioinnin perusajatukseksi on omaksuttu Ihmisoikeuksien julistus, jonka kaikki valtiot ovat YK-piirissä hyväksyneet. Julistuksessa yhtenä keskeisenä osiona ovat poliittiset oikeudet ja kansalaisvapaudet.
Freedom Housen selvityksissä ovat mukana kaikki maailman valtiot, viime vuonna 193. Tulosten käsittelyn ja lukemisen selkeyttämiseksi tutkitut valtiot jaetaan kolmeen ryhmään sen mukaan, kuinka vapaasti kansalaiset voivat oikeuksiaan toteuttaa. Ryhmityksen mukaan oikeuksia voidaan toteuttaa vapaasti, osittain tai heikosti.
FH-selvitysten mukaan kolmen viime vuosikymmenen aikana 1977-2007 yhä useammat kansat ovat vapautuneet diktatuureista ja sortohallituksista. Kun vuonna 1977 vapaita kansakuntia oli vain 43, osuus 28 % kaikista, niin viime vuonna vapaita oli 90, osuus 47 % kaikista. Vuonna 1977 diktatuurin ja sortohallitusten alaisina eli 64 kansakuntaa, osuus kaikista 41 %. Viime vuonna sorrettuja kansoja oli enää 43, osuus vain 22 %. Osittain vapaita kansoja on ollut noin kolmannes kaikista.
Oikeistodiktaruurien ohella oli 1970-luvulla ja myöhemminkin kymmeniä kommunistisia tai sosialistisia yksipuoluevaltioita. Niiden perustajat ja johtajat eivät olisi hyväksyneet Freedom Housen näkemystä kansojen vapaudesta tai sen puutteesta. Hehän olivat "vapauttaneet" kansansa "kapitalismin ikeestä ja sorrosta". Tässä valossa vapaus ei siis ole ongelmaton käsite.
Tämä näkemysero kuvastuu myös uusimmassa FH-raportissa. Kommunistipuolueiden hallitsemat Kiina, Kuuba, Pohjois-Korea, Vietnam ja Laos luokitellaan yhä valtioiksi, joissa kansalaisten poliittiset oikeudet ja vapaudet toteutuvat huonoiten. Näiden maiden hallitsijat eivät varmaan arvosta Freedon Housen toimintaa ja kiistävät sen selvitysten tulokset.
Samaan sortohallitusten luokkaan vajoavat FH-tuloksissa viime vuodelta sellaiset diktaruurit ja harvainvallat kuin Burma, Libya, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, Syyria, Turkmenistan ja Uzbekistan. Samoin kuin kommunistivaltioissa ei näissäkään yksin- tai harvainvaltaisissa järjestelmissä opposition toimintaa juuri sallita, sananvapaus on hyvin rajoitettua ja oikeudenkäynnit usein hallitusten ohjailtavissa.
Uusimmassa FH-raportissa surraan sitä, että pitkään jatkunut kansojen vapautuminen sortohallinnoista on pysähtynyt. Viime vuonna vapausasteikolla taantuivat erityisesti itänaapurimme Venäjä, Etelä-Aasian avainvaltio Pakistan ja Afrikassa Kenia, kehitysyhteistyökumppanimme, kukin omista sisäisistä syistään.