Väyrynen: Kehitysmaat yhä tärkeämpiä kaupan kumppaneita
Kehitysmaiden viennin edistämiseen suunnattu opas ”Exporting to Finland” julkaistiin perjantaina Helsingissä. Opas on suunnattu kehitysmaiden tuottajille ja yrityksille, jotka kaipaavat tietoa Suomen markkinoista ja kaupankäynnistä Suomessa.
Kehitysmaista on tullut yhä tärkeämpiä kaupan kumppaneita Suomelle, totesi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen Exporting to Finland -teoksen julkistamistilaisuudessa Viini Expossa Helsingissä. Kirjan julkaisivat ulkoministeriö ja Finnpartnership-ohjelma. Sen tuottamiseen ovat osallistuneet Reilu kaupan edistämisyhdistys ja Suomen Kaupan Liitto.
Suomeen tuodaan entistä enemmän ja aiempaa monipuolisempia tuotteita kehitysmaista. Tuonnin arvo on noussut kahdessa vuodessa liki kolmanneksella, yltäen viime vuonna yli 10 miljardiin euroon. Väyrynen näkee mahdollisuuksia kehitysmaatuonnin kasvun jatkumiselle. Hänen mukaansa suomalaisilla on mielenkiintoa kehitysmaiden tuotteita kohtaan, sillä suomalaiset suhtautuvat yleisesti ottaen myönteisesti kehitysmaihin.
Reilut viinit maistuvat suomalaisille
Reilun kaupan edistämisyhdistys on vauhdittanut kehitysmaatuonnin kasvua merkittävästi. Yhdistyksen mukaan reilusta kaupasta hyötyy nykyisin 1,4 miljoonaa tuottajaa 59 maassa. Uusista Reilun kaupan tuotteista muun muassa viinit ovat olleet hyvin suosittuja Suomessa. Reilun kaupan myynti on kasvanut viinien osalta 103 prosenttia edellisvuodesta. Viini Expossa julkistettiin kuusi uutta Reilun kaupan viiniä, jotka tulevat Suomen markkinoille. Reilun kaupan viinejä on myyty Suomessa vuodesta 2005.
Eteläafrikkalaisten Thandi-viinien tuottaja Vernon Henn kertoo, että paikalliset viininviljelijät hyötyvät monin tavoin Reilun kaupan sertifikaatista. Viinitiloilla työskentelevät saavat oikeudenmukaisen korvauksen työstään ja parhaassa tapauksessa omistajuus siirtyy työntekijöille itselleen. Näin on käymässä esimerkiksi Thandi-viinien osalta. Thandista on tulossa Etelä-Afrikan ensimmäinen viinibrändi, joka on täysin viinitilan mustien työntekijöiden hallinnoima ja omistama.
Irti epätietoisuudesta
Kehitysmaiden viejät ovat kertoneet epätietoisuuden olevan merkittävimpiä esteitä kaupankäynnille EU-maissa. Esimerkiksi pakkaamiseen, laatuun ja kuljetukseen liittyvät kysymykset aiheuttavat epätietoisuutta. Ministeri Väyrynen pitää tärkeänä, etteivät tarpeettomat kaupan esteet rajoita kehitysmaiden tuotteiden pääsyä Suomen ja EU:n markkinoille. Helposti lähestyttävä kaupan opas on askel kohti esteettömämpää kauppaa.
Suomi pyrkii parantamaan kehitysmaiden kaupankäynnin mahdollisuuksia muun muassa kansainvälisen Aid For Trade -aloitteen avulla. Finnfundin hallinnoima Finnpartnership -ohjelma taas tuo yhteen Suomen ja kehitysmaiden kaupallisia toimijoita ja siten edistää kehitysmaiden vientiä Suomeen.
Koska kaupan säännöt Suomessa vastaavat pitkälti EU:n säännöksiä, Suomi voi toimia astinlautana kehitysmaiden yrityksille, jotka pyrkivät laajentamaan kauppaansa muihinkin EU-maihin, Väyrynen täsmentää.
Mirva Viitanen
Ministeri Väyrysen puhe Exporting to Finland -oppaan julkaisutilaisuudessa
Exporting to Finland -opas, 2008 (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 1,6 Mt)