Hetsiga valförberedelser i Kenya

President Mwai Kibaki upplöste parlamentet i slutet av oktober och valdagen blir den 27 december. Det går hett till när partierna ställer upp sina kandidater och tidsfristen snart tar slut.

Mwai Kibaki Kenyas sittande president Mwai Kibaki håller enligt opinionsundersökningarna på att ta in försprånget. Foto: Fredrick Onyango

Avhoppen från det ena partiet till det andra har ökat ytterligare. Politiska strebers som misstänker att de inte ställs upp som kandidater för sitt huvudparti kan försöka ställa upp för något mindre parti och kandidatuppställningarna blir allt hetsigare. Många små partier har framfört erbjudanden till kandidater: mindre kostnader och lättare villkor. På högre nivå har avhoppen gällt från regeringen i riktning mot oppositionen. Exempelvis har två av Kibakis biträdande ministrar nyss gått över till oppositionen.

Raila Odinga Oppositionens kandidat Raila Odinga leder enligt opinionsundersökningarna. Foto: Frederick Onyango

Ändå visar de senaste opinionsundersökningarna att Kibaki håller på att ta in på Raila Odingas försprång: Raila förutspås få 45 procent av rösterna, Kibaki 41 procent och Kalonzo Musyokan 11 procent. Oppositionspartiet ODM är fortsättningsvis det populäraste partiet medan PNU (Party of National Unity) som försöker få Kibaki återvald dras med interna kamper om sina medlemspartiers kandidatuppställning. Många av de partier som driver Kibakis återval har vägrat att ha gemensamma kandidater i parlaments- och lokalförvaltningsvalen eftersom de vill bevara sin egen identitet.

Kalonzo Musyoka Kalonzo Musyokas understöd har också ökat. Foto: Tom Maruko

Våldsamheterna i samband med valkampanjerna har ökat, och vid ett kampanjevenemang för Raila Odinga för ett par veckor sedan blev en människa trampad av anhängarskarorna och avled av skadorna. I områdena Mt. Elgon, Kuresoi och Kolo fortsätter våldsamma sammandrabbningar, delvis politiskt betingade, mellan olika stammar. Anklagelser mot att ungdomar har använts som våldsamma soldattrupper under kampanjerna ljuder också från olika håll. Fysiskt och psykiskt trakasseri pågår dessutom, särskilt riktat mot kvinnliga kandidater. Man försöker skydda de kvinnliga kandidaterna genom programmet Gender and Governance, som också stöds av Finland.

Den så kallade majimboismen har blivit ett centralt valtema. Den delar åsikterna och medför mera stamkonflikter eftersom oppositionen förespråkar den medan den nuvarande regeringen motsätter sig den. Majimbo är swahili och betyder (administrativt) område, och med majimboism avser man federalism eller splittrad förvaltningsmodell. Det beror dessutom på vem som talar om man ser majimboism som en positiv förvaltningsform som främjar jämställdhet och regional jämlikhet, eller som ett negativt hot som leder till tribalism och tudelning av folket.  Majimbo är en historiskt laddad och emotionell term som egentligen syftar på kolonialtidens söndra och härska-politik och inte på någon federalistisk eller splittrad ekonomisk-samhällelig regionpolitisk förvaltningsmodell.

Kenyas valkommissions självständighet har också placerats i vågskålen när Kibaki subjektivt har utnämnt nya kommissionärer just innan valen istället för dem vars mandat har löpt ut. Presidenten utnämnde dock den 12 november kommissionens nuvarande ledare Samuel Kivuitu, som anses vara objektiv och strikt, för en ny femårsperiod - både till folkets och det internationella samfundets lättnad. Oppositionen hade redan hunnit anklaga regeringen för att försöka påverka valresultatet genom att fylla valkommissionen med tjänstemän som stödjer regeringen.

Rapport om mänskliga rättigheter kritiserar polisens verksamhet

Regeringens situation underlättas inte av att Kenyas nationella människorättskommission (KNCHR) i början av november publicerade en rapport som påstår att Kenyas polis illegalt ska ha dödat närmare 500 människor på olika håll i landet under perioden juni-oktober, i kampen mot Mungiki-kultens våldsamheter. KNCHR:s rapport bygger både på hållbara bevis, officiella dödsorsaksattester, de anhörigas besvär och deras anhållanden om efterspaningar. Polisen avvisar påståendena som sensationslystna lögner trots att kommissionen har offentliggjort många bevis som klart stödjer rapportens innehåll. Regeringen har än så länge inte yttrat sig angående rapporten. Det internationella samfundet kräver dock att regeringen ska besvara de beskyllningar som rapporten för fram.

Sirkku Hellstén, Nairobi

Bilderna är publicerade med Creative Commonslicens.