UNCTAD: Ulkomaiset investoinnit Afrikkaan kasvussa

YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin selvityksen mukaan Afrikkaan virtaa aiempaa enemmän suoria ulkomaisia investointeja. Poikkikansallisilla suuryrityksillä on tässä merkittävä rooli. Valtaosa sijoituksista päätyy kuitenkin muutamaan kohdevaltioon. 

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana suorat ulkomaiset investoinnit ovat kasvaneet huomattavasti nopeammin kuin globaali tuotanto, kotimaiset investoinnit ja vienti. Ulkomaisten sijoitusten merkitys maailmantalouden kehitykselle ja yhdentymiselle on keskeinen.   

Vuonna 2006 suorien ulkomaisten investointien kokonaismäärä oli reilut 1,3 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria, siis 1 300 miljardia. Afrikan maihin näistä rahoista virtasi 36 miljardia dollaria eli vajaat kolme prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin UNCTADin tuoreesta World Investment Directory 2008 -selvityksestä, joka julkaistiin Ghanan pääkaupungissa Accrassa 20.–25. toukokuuta järjestettävän UNCTAD XII -kokouksen alla. Se tarkastelee suoria ulkomaisia investointeja ja poikkikansallisia yrityksiä Afrikassa.

Julkaisuun on koottu tiedot 53 maasta.

Rahavirrat jakautuvat epätasaisesti

Afrikan osuus kansainvälisistä suorista investoinneista on pysynyt 2000-luvulla kahden ja kolmen prosentin välillä. Se on enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, mutta kaukana 1970-luvun alun miltei kymmenestä prosentista.

Absoluuttisesti mitattuna kasvu on kuitenkin ollut huomattavaa. Parissakymmenessä vuodessa ulkomaiset sijoitukset Afrikkaan ovat viisitoistakertaistuneet.

Nopeinta investointien kasvu on ollut viime vuosina. UNCTADin mukaan tähän on vaikuttanut raaka-aineiden kallistuminen, kaupan vapauttaminen ja sijoitusilmapiirin paraneminen. Näiden trendien uskotaan jatkuvan, joten on todennäköistä, että investoinnit lisääntyvät tulevaisuudessakin.  

Investoijien mielenkiinto rajoittuu kuitenkin etupäässä muutamaan afrikkalaisvaltioon.

Vuonna 2006, jota tuoreimmat käytettävissä olevat tilastot koskevat, kaksi kolmasosaa Afrikassa olevasta ulkomaisesta investointipääomasta sijaitsi viidessä maassa: Etelä-Afrikassa, Nigeriassa, Egyptissä, Marokossa ja Tunisiassa.   

Samana vuonna kymmenen suosituinta maata kahmaisi 90 prosenttia uusista ulkomaisista investoinneista. 

Suurin osa investoinneista kohdistuu raaka-ainesektorille, etenkin öljyyn. Myös palveluiden osuus on paikoin suuri, tosin lähinnä Pohjois-Afrikan arabimaissa. Afrikkalainen teollisuustuotanto ei juuri houkuttele ulkomaista pääomaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.   

Kuten arvata saattaa, vähiten suoria ulkomaisia sijoituksia virtasi sellaisiin matalimman kehitysasteen maihin, joilla ei ole mainittavia luonnonvaroja.

Infrastruktuuri ja instituutiot investointien edellytys?

Vuonna 2006 ulkomaiset investoinnit vastasivat viidennestä Afrikan kiinteästä pääomanmuodostuksesta. 

Vieraan pääoman toivossa monet Afrikan maat ovat solmineet monenkeskisiä ja kahdenvälisiä investointisopimuksia sekä uudistaneet lainsäädäntöään poikkikansallisten yhtiöiden toiminnan helpottamiseksi.

Myös kaupan rajoitusten poistaminen, alueelliset kauppasopimukset, yksityistäminen, julkisten menojen supistaminen ja verouudistukset ovat osaltaan tähdänneet ulkomaisen rahan houkutteluun.

Käytännössä eniten investointeja ovat kuitenkin saaneet öljyvaroiltaan rikkaat valtiot, eivät ne, jotka ovat liberalisoineet eniten.

Jotta ulkomaiset investoinnit lisääntyisivät ja hyödyttäisivät entistä useampaa, Afrikan maiden – etenkin Saharan eteläpuolella – olisi kehitettävä infrastruktuuriaan, instituutioitaan ja osaamistasoaan, UNCTADin selvitys neuvoo.   

Uusia pääomalähteitä

Valtaosa Afrikan ulkomaisista investoinneista on peräisin Euroopan entisistä siirtomaavalloista ja Pohjois-Amerikasta. Kehitysmaiden osuus on kuitenkin kasvanut. Etenkin suurten aasialais- ja afrikkalaisyhtiöiden sijoitukset ovat nousussa.

Yhteensä Afrikassa toimi vuoden 2006 lopussa noin 6 400 poikkikansallisten yritysten tytäryhtiötä. Suurimmat niistä operoivat öljy- ja kaivossektoreilla sekä televiestinnässä. Näiden yritysten merkitys Afrikan talouskehitykselle on keskeinen.

Onkin rohkaisevaa, että muutamat afrikkalaisyhtiöt ovat menestyneet globaalilla pelikentällä.

Samalla suorat investoinnit Afrikan maista ulospäin ovat moninkertaistuneet 2000-luvun alusta. Vuonna 2006 niiden kokonaisarvo oli kahdeksan miljardia dollaria.

Kasvu on kuitenkin miltei yksinomaan eteläafrikkalaisfirmojen ansiota. Etelä-Afrikasta on tullut tärkeä ulkomaisen rahoituksen lähde myös monille Afrikan maille.

Henri Purje

World Investment Directory, Volume X, Africa 2008 -julkaisu on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa http://unctad.org/en/docs/iteiit20075_en.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

UNCTAD