Ulkoministeriö valmistelee suomalaisille kansalaisjärjestöille avointa ohjelmatuen hakua vuosille 2026–2029

Ulkoministeriö valmistelee tammikuussa 2025 avattavaa ohjelmatuen hakukierrosta suomalaisille kansalaisjärjestöille. Hakukierroksella haettavissa ovat valtionavustukset suomalaisten kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöohjelmiin sekä niihin soveltuvilta osin sisältyvään humanitaariseen apuun vuosille 2026–2029. Myönnettävä tuki on osa kansalaisyhteiskunnan kehitysyhteistyöhön ja humanitaariseen apuun suunniteltua kehitysyhteistyömäärärahaa.

Tammikuussa avattava hakukierros tulee olemaan auki noin kuuden viikon ajan. Yksivaiheisessa haussa ministeriö arvioi hakijoita ja näiden ohjelmaesityksiä vähimmäis- ja laadullisten arviointikriteerien osalta. Tuleva haku on avoin, mutta sisältää vähimmäiskriteereitä esimerkiksi koskien järjestöjen aiemmin hallinnoimien valtionavustusten tasoa sekä järjestön kapasiteettia.


Ohjelmatuki suomalaisille kansalaisjärjestöille tukee Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisten tavoitteiden saavuttamista 

Suomen kehitysyhteistyö edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista ja Agenda 2030:n kantavaa periaatetta, että ketään ei jätetä kehityksestä jälkeen. 
Osana Suomen kehitysyhteistyötä ohjelmatuella vahvistetaan kestävän yhteiskunnallisen kehityksen edellytyksiä: toimivaa demokratiaa, oikeusvaltiota, ihmisoikeuksia sekä elinvoimaista kansalaisyhteiskuntaa. Ohjelmatuella suomalaiset kansalaisjärjestöt vahvistavat pitkäjänteisesti kehittyvien maiden aktiivisia ja moniäänisiä kansalaisyhteiskuntia sekä niiden toimintaedellytyksiä. Ohjelmatuessa korostuvat naisten ja tyttöjen oikeuksien sekä erityisen haavoittuvassa asemassa olevien oikeuksien monipuolinen ja systemaattinen edistäminen.

 
Tuettavien ohjelmien tulee olla linjassa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteon kanssa. Niiden tulee myös täyttää OECD:n kehitysapukomitean (Development Assistance Committee, DAC) määrittelemät kriteerit julkiselle kehitysavulle (Official Development Assistance, ODA). Ministeriö tarkentaa myöhemmin tietoja haun muista rajauksista ja edellytyksistä.

Tukea myös humanitaariseen apuun hätätilanteissa

Ohjelmatukea voidaan vuodesta 2026 alkaen myöntää myös humanitaariseen apuun hätätilanteissa niille suomalaisille järjestöille, joilla on haun päättyessä Euroopan komission pelastuspalvelun ja humanitaarisen avun pääosaston (DG ECHO) kumppanuusstatus. Suomen humanitaarinen toiminta pohjautuu kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen, ihmisoikeussopimuksiin ja pakolaisoikeuteen sekä YK:n vahvistamiin humanitaarisiin periaatteisiin, joita ovat inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus ja riippumattomuus.

 
Ohjelmatukea kehitysyhteistyöhön ja humanitaariseen apuun haetaan samassa haussa yhdellä hakulomakkeella. Hakemukseen liitettävä aineisto tulee eroamaan joiltain osin kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun osalta.


Järjestöjen ohjelmakokonaisuudet voivat tukea erilaisia neksus-toimintoja, joissa kriisien ennaltaehkäisy, kehitysyhteistyö, rauhantyö ja humanitaarinen apu voidaan sovittaa yhteen vaikuttavuuden varmistamiseksi. Neksus-toimintoja voi sisältyä myös niiden järjestöjen ohjelmiin, joilla ei ole ECHO-statusta, ja joille ei myönnetä rahoitusta varsinaiseen humanitaariseen apuun.


Ulkoministeriö julkaisee ennakkotiedon ohjelmatuen hausta, sen tarkemmista päivämääristä, arviointikriteereistä ja keskeisistä muutoksista ohjelmatuen ehtoihin verkkosivullaan lokakuussa 2024. Samalla julkaistaan päivitetty instrumenttikuvaus ohjelmatuesta kehitysyhteistyön muotona. Ohjelmatuen ja humanitaarisen avun päivitetyt ehdot kokonaisuudessaan julkaistaan haun avaamisen yhteydessä tammikuussa 2025.

Erillinen haku vuoden 2025 humanitaarisiin hankkeisiin

Ulkoministeriö tulee järjestämään tammikuussa 2025 ennen ohjelmatuen haun aukeamista erillisen haun avustuksista kansalaisjärjestöjen humanitaarisiin hankkeisiin vuodelle 2025. Hakukierroksella tehdään yksivuotisia valtionavustuspäätöksiä, koska vuodesta 2026 alkaen avustuksia humanitaariseen toimintaan haetaan osana ohjelmatuen hakukierrosta. 

Ohjelmatuesta ja sen hakukierroksesta vastaa ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikkö(keo-30@gov.fi).