Ulkoministerin Afrikan sarven rauhanvälityksen erityisedustaja Suldaan Said Ahmed vieraili Etiopiassa, Djiboutissa ja Somaliassa

Kansanedustaja Suldaan Said Ahmed vieraili Afrikan sarven alueella 14.–27. heinäkuuta. Matkansa aikana erityisedustaja Said Ahmed vieraili Etiopiassa, Djiboutissa ja Somaliassa sekä Mogadishussa että Hargeisassa.

Kuvassa erityisedustaja Suldaan Said Ahmed sekä Somalian pääministeri Hamza Abdi Barre.
Vierailullaan Mogadishussa erityisedustaja Suldaan Said Ahmed tapasi Somalian pääministeri Hamza Abdi Barren.

Matkan päätarkoituksena oli tavata alueen päätöksentekijöitä ja kuulla heidän näkemyksiään Afrikan sarven tilanteesta sekä keskustella Suomen roolista alueella erityisesti rauhanvälityksessä. Konfliktien vaivaama alue kuuluu maailman hauraimpiin. Tällä hetkellä erityistä huolta aiheuttaa konfliktien lisäksi aluetta riivaava kuivuus, joka on vakavin vuosikymmeniin.

”Olen seurannut alueen kehitystä tarkkaan varsinkin nyt ruoka- ja ilmastokriisin uhatessa alueen vakautta entistä vakavammin. Olin iloinen päästessäni tapaamaan alueen päättäjiä, vaikka keskustelut koskivatkin painavia aiheita. Tietämykseni alueen haasteista ja konfliktien juurisyistä oli tärkeää keskusteluissa, joiden päätavoitteena oli dialogin sekä rauhan edistäminen", Said Ahmed sanoo.

Erityisedustaja nosti keskusteluissa esiin myös diasporan ja nuorten huomioimisen rauhan edistämisessä.

Tärkeitä keskusteluja alueen tilanteesta

Etiopian pääkaupunki Addis Abebassa erityisedustaja Said Ahmed tapasi valtiovarainministeri Ahmed Shiden, varaulkoministeri Tesfaye Yilman sekä parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan. Etiopiassa Said Ahmed keskusteli Etiopian ja lähialueiden tilanteesta sekä kansainvälisen yhteisön mahdollisuuksista tukea rauhanomaisten ratkaisujen löytämistä alueella. Erityisesti keskusteluissa nousi esiin vuodesta 2020 asti käynnissä ollut Pohjois-Etiopian konflikti. Lisäksi keskusteluissa sivuttiin Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia ruokaturvaan alueella.

Djiboutissa erityisedustaja tapasi presidentti Ismail Guellehin, jonka kanssa keskusteluja käytiin erityisesti Suomen ja Djiboutin välisistä suhteista sekä Afrikan sarven tilanteesta. 

Mogadishussa vieraillessaan erityisedustaja Said Ahmed keskusteli vastikään tehtävässään aloittaneen pääministeri Hamza Abdi Barren kanssa Somalian uuden hallituksen keskeisistä prioriteeteista. Erityisesti turvallisuus ja terroristijärjestö Al-Shabaabin vastainen toiminta nousivat keskustelussa esiin. Samalla pääministeri Barre korosti tarvetta dialogille yhteiskunnallisen luottamuksen parantamiseksi. Myös ilmastonmuutoksen aiheuttamat ongelmat ovat Somaliassa vakavia.

Pääministeri Barre kiitti Suomea pitkästä kumppanuudesta ja toivotti erityisedustaja Said Ahmedin uuden roolin tervetulleeksi.

Hargeisassa erityisedustaja Said Ahmed tapasi laajasti Somalimaan poliittista johtoa. Keskusteluissa nousi esiin erityisesti Somalimaan demokratian tila ja tarve kiistojen rauhanomaiselle ratkaisulle.

 

Suomella on pitkäaikaiset kahdenväliset suhteet useaan Afrikan sarven alueen maahan. Etiopia ja Somalia ovat Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaita. Suomen kehitysyhteistyötuki vuosina 2021–2024 Somaliaan on 54 miljoonaa euroa ja Etiopiaan 75,2 miljoonaa euroa. Rauhanvälitys on Afrikka-strategiamme ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksi prioriteetti.

Lisätietoja