Ulkoministeri Valtonen Etyjin ulkoministerikokoukseen Skopjeen

Ulkoministeri Elina Valtonen osallistuu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) ministerineuvoston kokoukseen Skopjessa, Pohjois-Makedoniassa 29.–30. marraskuuta. Kuluvana vuonna Etyjin puheenjohtajamaana toimii Pohjois-Makedonia.

Ulkoministeri Valtonen

Ministerikokouksessa käsitellään Venäjän hyökkäyssodan laajoja vaikutuksia Euroopan turvallisuustilanteeseen ja Etyjin toimintaan. Ulkoministeri Valtosen ohjelmaan sisältyy myös puhe Etyjin kansalaisyhteiskuntakonferenssissa sekä kahdenvälisiä tapaamisia.

”Etyjin ministerikokous tarjoaa osallistujavaltioille mahdollisuuden osoittaa jatkuvaa ja vankkumatonta tukea Ukrainalle. Suomi tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan, joka rikkoo YK:n peruskirjaa, kansainvälistä oikeutta, sekä Etyjin piirissä sovittuja yhteisiä periaatteita. Etyj on aina ollut tärkeä keskustelufoorumi maiden välillä, joista osalla saattaa keskenään olla enemmän erottavia kuin yhdistäviä tekijöitä. Juuri sen vuoksi sillä on keskeinen rooli vuoropuhelun ja yhteistyön edistäjänä”, sanoo ministeri Valtonen.

Etyjin 57 osallistujavaltiota kattavat kaikki Euroopan ja Keski-Aasian maat, minkä lisäksi Yhdysvallat ja Kanada ovat edustettuina yhteistyön piirissä.

Etyjin toiminta jakautuu kolmeen ulottuvuuteen, jotka pohjautuvat jo Helsingissä vuonna 1975 sovittujen Etykin korien rakenteelle: poliittis-sotilaallinen ulottuvuus, talous- ja ympäristöulottuvuus sekä inhimillinen ulottuvuus. Suomi toimii Etyjin puheenjohtajana vuonna 2025.

Kokouksen julkisia osuuksia voi seurata Etyjin verkkosivujen välityksellä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Lisätietoja

  • Johanna Lukkarila, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 834
  • Minna Laajava, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö, puh. +358 295 350 128
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.