Utrikesminister Tuomioja påskyndar utredningen av Irakläckan

Läckan av de sk. Washington-rapporterna i utrikesministeriet undersöks av polisen. Även om frågan inte förorsakat Finlands utrikesrelationer någon skada. kräver lag och allmänt intresse att läckan utreds och att det inte sölas med utredningen, konstaterar utrikesminister Erkki Tuomioja på sin hemsida. Efter det att polisen meddelade att man sätter igång undersökningarna, har utrikesministeriet ställt relevant materiel till polisens förfogande och är redo att ge att den tjänsteassistens som polisundersökningen förutsätter. Mer än så har utrikesministern naturligtvis inte blandat sig i undersökningarna, konstaterar Tuomioja.

Eftersom utrikesministeriet ändå fått uppgift om att tidtabellen inte är alltför brådskande, har jag bett ministeriets tjänstemannaledning föra fram det önskemål att utredningen så fort som möjligt skulle kunna avslutas. Redan den i offentligheten pågående diskussionen motiverar detta. Dethär har jag även framfört inriksminsiter kari Rajamäki, tillägger Tuomioja.

Helsingfors kriminalpolis antog för en vecka sedan att utredningen av fallet kan ta månader och pågå till början av hösten. I de läckta rapporterna refereras samatalen mellan den dåvarande statsministern Paavo Lipponen (sd) och president W. Bush senaste december. Rapporterna hamnade hos kvällspressen, men påstådda ordagranna utdrag publiceades redan tidigare i den dåvarande oppostitionsldaren Anneli Jäätteenmäkis (C9 valdagbok.



Utrikeminister Tuomiojas hemsida(Linkki toiselle web-sivustolle.)

ulko- ja turvallisuuspolitiikka