Utrikesminister Soini deltar i arktisk klimatkonferens i Anchorage

Pressmeddelande 197/2015
28.8.2015

Utrikesminister Timo Soini kommer att delta i en arktisk klimatkonferens i Anchorage i Alaska den 31 augusti. Utrikesministrarna från Arktiska rådets medlemsländer och observatörsländer samt olika experter har blivit inbjudna till konferensen Glacier som ordnas av Förenta staterna. Utrikesminister John Kerry är ordförande för konferensen.

Under konferensen kommer deltagarna att diskutera klimatförändringen i den arktiska regionen, hållbar utveckling och ett stärkande av det arktiska samarbetet. Konferensen är indelad i tre sessioner och utrikesminister Soini är ordförande för sessionen om det arktiska samarbetet. Under konferensen ska Arktiska rådets medlemsländer och observatörsländer godkänna en gemensam klimatdeklaration. Målet med konferensen är att främja de internationella klimatförhandlingarna som förs inom FN.

USA arrangerar konferensen som en del av landets ordförandeskap i Arktiska rådet. Finland inleder sin tvåårsperiod som ordförande i rådet 2017.

Arktiska rådet är ett samarbetsorgan för de nordiska ländernas, Rysslands, Kanadas och USA:s regeringar. I rådets arbete deltar också representanter för ursprungsfolken i den arktiska regionen. Länder med observatörsstatus i Arktiska rådet är: Frankrike, Indien, Italien, Japan, Kina, Nederländerna, Polen, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sydkorea och Tyskland.

För mera information: utrikesministerns kabinettchef Raili Lahnalampi, tfn 050 550 7546, arktiska ambassadören Aleksi Härkönen, tfn 050 462 4471 och pressrådet Sanna Kangasharju, +1 202 468 0269.

Arktinen neuvosto
arktinen alue