Utrikesminister Kanerva deltar i möte för OSSE:s permanenta råd i Wien

Pressmeddelande 7/2008
9.1.2008

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE:s ordförande, utrikesminister Ilkka Kanerva deltar i ett möte för OSSE:s permanenta råd i Wien den 10 januari. Kanerva presenterar vid mötet det finländska ordförandeskapets mål. Finland tog över som ordförande i OSSE efter Spanien i början av året. Ordförandeskapet varar i ett år.

Finlands ordförandeskap kommer att fokusera på att effektivera organisationens verksamhet och fullgöra existerande åtaganden. Avsikten är också att OSSE ska inleda nya projekt för ökad säkerhet vid deltagarländernas gränser.

OSSE upprättades genom Helsingforsöverenskommelsen den 1 augusti 1975. OSSE är ett samarbetsorgan för 56 stater, och den enda organisationen som omfattar alla länder i det euroatlantiska området. OSSE:s verksamhet fokuserar på tre dimensioner: 1) den militärpolitiska dimensionen, 2) den ekonomiska och miljömässiga dimensionen och 3) den mänskliga dimensionen. OSSE:s viktigaste beslutsfattande organ är det permanenta rådet, som sammanträder varje vecka i Wien. Ministerrådet sammanträder vanligtvis en gång om året. Flera kommittéer och arbetsgrupper deltar i förberedelserna inför beslutsfattandet.

Närmare upplysningar: ambassadör Aleksi Härkönen, sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, tfn 09 1605 5496, och utrikesministerns pressattaché Juha Kirstilä, tfn 09 1605 5012, 040 552 8200, www.osce.org/cio(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), formin.finland.fi/osse

 

 

ETYJ