Ulkoministeri Haavisto vierailee Tukholmassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto matkustaa 11.–13. toukokuuta Tukholmaan, Ruotsiin, jossa hän osallistuu Road to Vilnius -seminaariin, EU-maiden ulkoministerien epäviralliseen Gymnich-kokoukseen ja EU:n indopasifiseen foorumiin. Ministeri Haavistolla on matkan aikana myös lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia.

Ulkoministeri Haavisto osallistuu 11. toukokuuta Atlantic Councilin, Saksan, Liettuan ja Portugalin järjestämään Road to Vilnius -seminaariin yhtenä pääpuhujana. Seminaari käsittelee Euro-Atlanttista turvallisuutta sekä Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyttä. Myös Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ja Liettuan ulkoministeri Gabrelius Landsbergis osallistuvat seminaariin. 

Ministeri Haavisto tapaa EU-maiden ulkoministereitä epävirallisessa Gymnich-kokouksessa 12. toukokuuta. Ulkoministerit keskustelevat EU:n ja Kiinan välisistä suhteista. Ulkoministerit jatkavat keskustelua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Ministerit tapaavat Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban Gymnich-kokouksen yhteydessä.

Lisäksi ulkoministeri Haavisto osallistuu EU:n indopasifiseen foorumiin 13. toukokuuta. Foorumi on jatkoa Pariisissa helmikuussa 2022 pidetylle ministerifoorumille. Tapahtuman tavoitteena on edistää EU:n ja indopasifisen alueen yhteistä tulevaisuudenkuvaa, syventää yhteistyötä ja toimeenpanna EU:n indopasifista strategiaa. Foorumiin osallistuvat ministeritason edustajat indopasifisen alueen maista, G7-, G20- ja ASEAN-puheenjohtajamaista sekä alueellisista järjestöistä. Myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kruununprinsessa Victoria osallistuvat avajaisistuntoon. 

Ministeri Haavistolla on kahdenvälinen tapaaminen Ruotsin ulkoministeri Billströmin kanssa 11. toukokuuta. Lisäksi hän tapaa matkansa aikana kahdenvälisesti muita ulkoministereitä sekä ruotsalaisia akateemikkoja ja asiantuntijoita.
 

Lisätietoa

  • Laila Clyne, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. 0295 350 492, laila.clyne@formin.fi 
  • Lauri Hirvonen, Eurooppakirjeenvaihtaja, 0295 350 063, lauri.hirvonen@formin.fi