Ulkoministeri Haavisto vierailee Keniassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee Nairobissa, Keniassa 6.–7. huhtikuuta. Hän tapaa muun muassa Kenian ulkoministeri Alfred Mutuan, YK:n ympäristöjärjestö UNEPin ja muiden kansainvälisten järjestöjen johtoa sekä kansalaisyhteiskunnan edustajia. Esillä vierailulla ovat Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, kahdenväliset suhteet ja Afrikan sarven alueelliset kysymykset, mukaan lukien rauha ja turvallisuus, nuorten osallistuminen rauhanprosesseihin ja ympäristö- ja ilmastokysymykset.

Ulkoministeri Haavisto tapaa 6. huhtikuuta Kenian ulkoministeri Alfred Mutuan. Ministereiden välisen keskustelun aiheina ovat muun muassa maiden kahdenväliset suhteet, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, Suomen Nato-jäsenyys, rauhanvälitys sekä ilmastopolitiikka. Haavistolla on tapaamisia myös kansainvälisten järjestöjen ja YK-järjestöjen johdon kanssa.

”Kenia turvaa Itä-Afrikan rauhaa ja vakautta, ja se on vahvasti mukana muun muassa Afrikan sarven ja Suurten järvien alueen konfliktien neuvotteluissa. Suomi ja EU tukevat näitä tavoitteita”, ulkoministeri Haavisto toteaa. ”Kenia on myös merkittävä toimija sekä YK:ssa että Afrikan unionissa. On tärkeää, että jatkossakin toimimme yhdessä sen puolesta, että Venäjä lopettaa hyökkäyssotansa Ukrainassa. Hyvät kahdenväliset suhteet Kenian ja Suomen välillä mahdollistavat yhteistyön monilla eri aloilla.”

Suomi tukee Keniaa kansallisen Nuoret, rauha ja turvallisuus –toimintasuunnitelman tekemisessä ja toimeenpanossa Kenian pyynnöstä. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 2250 nuorista, rauhasta ja turvallisuudesta on ollut merkittävä saavutus nuorten myönteisen ja tärkeän roolin tunnustamisesta konflikteissa, niiden ennaltaehkäisyssä sekä jälkeisissä tilanteissa. Ulkoministeri Haavisto keskustelee aiheesta Kenian nuorisoministeri Ababu Namwamban kanssa sekä tapaa kansallisen 2250 -koalition jäseniä.
 
”Nuoret, rauha ja turvallisuus –päätöslauselma tunnistaa nuorten myönteisen ja aktiivisen roolin konfliktien ehkäisemisessä ja ratkaisemisessa, rauhanrakentamisessa sekä väkivaltaisen ekstremismin hillinnässä. Nuorten tarpeet ja näkökulmat tulee huomioida, ja heidän osallistumistaan päätöksenteossa sekä rauhanprosessien kaikissa vaiheissa tulisi lisätä”, Haavisto muistuttaa.

Haavisto tapaa Nairobissa myös YK-päämajan sekä YK:n ympäristöjärjestö UNEPin johtoa. Suomi tukee UNEPia ja suunnittelee yhteistyön käynnistämistä muun muassa Ukrainassa ympäristötuhojen kartoittamisessa sekä Somalian ympäristöhallinnon rakentamisessa.

Ulkoministeri Haaviston matka on jatkoa Suomen ja Kenian välillä käydyille poliittisille konsultaatioille, joissa keskusteltiin maiden yhteisistä intresseistä ja yhteistyöaloitteista. Konsultaatiot käytiin Helsingissä 23. maaliskuuta.

Lisätietoja

  • Toni Sandell, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 295 350 748
  • Maria Halava-Napoles, Kenia-tiiminvetäjä, Afrikan sarven ja Itäisen Afrikan yksikkö, puh. +358 295 350 859