Ulkoministeri Haavisto Geneveen YK:n ihmisoikeusneuvostoon ja aseidenriisuntakonferenssiin

Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee Genevessä, Sveitsissä 26.–27. helmikuuta. Hän pitää Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n ihmisoikeusneuvoston 52. istunnon korkean tason osuudessa 27. helmikuuta.

Sinivihreä ulkoministeriön tunnus
 

Ihmisoikeusneuvosto on YK:n tärkein hallitustenvälinen ihmisoikeuksia suojeleva ja edistävä elin.

”YK:n ihmisoikeusneuvostolla on tärkeä mandaatti huolehtia ihmisoikeuksien toteutumisesta kaikkialla maailmassa. Tämä on erityisen keskeistä muistaa juhlistaessamme YK:n ihmisoikeusjulistuksen 75-vuotista taivalta tänä vuonna. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja kaikki YK:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet ihmisoikeuksiin”, toteaa ulkoministeri Haavisto.

Suomen jäsenyyskausi ihmisoikeusneuvostossa alkoi vuoden 2022 alussa. Ihmisoikeusneuvoston jäsenenä Suomi edistää järjestelmällisesti naisten ja tyttöjen oikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa, haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden ja ryhmien oikeuksia sekä vastuuvelvollisuuden toteutumista. Vapaan kansalaisyhteiskunnan, ihmisoikeuspuolustajien ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun riippumattoman työn tukeminen ovat myös vahva osa Suomen jäsenyyskautta.

Ulkoministeri Haavisto osallistuu myös Geneven aseidenriisuntakonferenssin korkean tason istuntoon, jossa hän pitää Suomen kansallisen puheenvuoron. Lisäksi ministeri Haavisto osallistuu Suomen järjestämään korkean tason sivutapahtumaan vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumisesta konfliktitilanteissa.

Ulkoministeri Haavisto tapaa Genevessä kahdenvälisesti muun muassa YK:n pääsihteerin António Guterresin. Haavistolla on myös useita tapaamisia muiden valtioiden ulkoministerien ja kansainvälisten järjestöjen johdon kanssa. Genevessä käytävissä keskusteluissa ovat esillä muun muassa Suomen jyrkästi tuomitsema Venäjän laiton hyökkäyssota Ukrainassa sekä Afganistanin, Iranin ja Palestiinalaisalueen ajankohtaiset tilanteet.

Lue lisää: 

Lisätietoja

  • Sampo Saarinen, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 404
  • Ann-Mari Fröberg, tiiminvetäjä, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh +358 295 350 896
  • Suvi Tuominen, lähetystöneuvos, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh. +358 295 350 735
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi