Ulkoministeri Haavisto Arktisen neuvoston ministerikokoukseen

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Arktisen neuvoston ministerikokoukseen 19. – 20.5.2021 Reykjavikissa.

Kokous päättää Islannin kaksivuotisen puheenjohtajakauden, jonka pääteemoja ovat olleet arktisen meriympäristön suojelu, vihreän energian ratkaisut sekä neuvoston työn vahvistaminen. Lisäksi Islannin kaudella on mietitty ratkaisuja Covid-19 –pandemian aiheuttamiin haasteisiin arktisella alueella sekä vahvistettu yhteistyötä Arktisen neuvoston tarkkailijajäsenten kanssa.

Reykjavikin kokouksessa hyväksytään Islannin puheenjohtajakauden päättävä loppujulistus ja vuoteen 2030 asti ulottuva Arktisen neuvoston strateginen ohjelma.

Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy kokouksessa Islannilta Venäjälle seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Nyt 25 vuotta täyttävä Arktinen neuvosto on Pohjoismaiden, Kanadan, Venäjän ja Yhdysvaltojen hallitusten sekä kuuden arktisia alkuperäiskansoja edustavan järjestön yhteistyöelin. Neuvoston tehtävänä on edistää arktisten valtioiden ja alkuperäisväestöjen yhteistyötä erityisesti ympäristönsuojeluun ja kestävään kehitykseen liittyvissä kysymyksissä. Arktinen neuvosto perustettiin vuonna 1996 Ottawan julistuksella, jonka taustalla oli Suomen aloitteesta vuonna 1991 käynnistynyt arktisiin ympäristökysymyksiin keskittynyt Rovaniemi-prosessi.

Matkalla ulkoministeri Haavistolla on myös kahdenvälisiä tapaamisia, mukaan lukien Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin, Kanadan ulkoministeri Marc Garneaun sekä Islannin ulkoministeri Gudlaugur Thór Thórdarsonin kanssa.

Lisätietoja:

Ulkoministerin erityisavustaja Otto Turtonen, puh. +358 295 350 015

Arktinen ja antarktinen suurlähettiläs Petteri Vuorimäki, puh. +358 50 430 6741

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.