Ulkomaankauppaministeri laajalla Pohjois-Amerikan vierailulla

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki vieraili tammikuun puolessa välissä Washington DC:ssä ja jatkoi sieltä matkaansa New Yorkiin ja Ottawaan.

Ministeri Paula Lehtomäki tapasi Washingtonin vierailullaan niin Yhdysvaltain hallinnon kuin Maailmanpankinkin edustajia. Erityisesti Yhdysvaltojen WTO-pääneuvottelijan Robert Zoellickin kanssa käyty keskustelu oli Lehtomäen mukaan äärimmäisen mielenkiintoinen. Lehtomäki oli ensimmäinen, joka tapasi Zoellickin sen jälkeen kun tämä oli lähettänyt maailmankauppajärjestön jäsenmaille kirjeen, jossa patistettiin jatkamaan viime syyskuussa katkenneita neuvotteluja.

Ministeri oli erityisen mielissään siitä, että hän sai tavata kaikissa vierailemissaan instituutioissa niiden ylintä johtoa. Maailmanpankissa hän keskusteli pääjohtaja James D. Wolfensohnin kanssa ja Latinalaisen Amerikan kehityspankissa pääjohtajan Enrique Iglesiasin kanssa.

Ministeri Lehtomäki tapasi myös lukuisia median edustajia. Hän puhui suurlähetystössä pidetyssä iltatilaisuudessa Suomi-brändin merkityksestä sekä korosti Suomen hallituksen ainutlaatuista päätöstä yhdistää ulkomaankauppaministerin ja kehitysyhteistyön salkut.

Kuten useimmat, ensimmäistä kertaa Washingtonissa ja suurlähetystössä vieraillut Lehtomäki piti näkemästään. Hän ihasteli erityisesti lähetystön arkkitehtuuria ja näki samankaltaisuutta Berliinin yhteispohjoismaisen lähetystön estetiikan kanssa.

Ministeri Lehtomäen tiukka ohjelma jatkuu New Yorkissa, jossa hän tapaa YK:n korkeinta johtoa sekä suomalaisten talouselämään Yhdysvalloissa vaikuttavia tahoja. Tämän jälkeen hän siirtyy rajan yli Kanadaan, jossa aikatauluun on merkitty tapaamiset muun muassa maan uuden hallituksen edustajien kanssa. Suomeen Lehtomäki palaa 21. tammikuuta.









Ministeri Lehtomäki tapasi WTO-pääneuvottelijan Robert Zoellickin

WTO