Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lehtomäki på exportfrämjande resa till Kazakstan

Pressmeddelande 2/2007
3.1.2007

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki gör en exportfrämjande resa till Kazakstan den 8-11 januari. Ministern åtföljs av en företagsdelegation på cirka 40 experter på bland annat maskin- och apparattillverkning, hälsovård, livsmedelsindustri och exportfinansiering. Ordförande för företagsdelegationen är verkställande direktör Tapani Järvinen från Outokumpu Technology.

Syftet med besöket är att presentera finländskt kunnande för kazakstanska myndigheter och företag och skaffa förstahandsuppgifter om utvecklingsperspektivet i Kazakstan. I Kazakstan samtalar Lehtomäki bland annat med premiärminister Danial Ahmetov och industri- och handelsminister Vladimir Shkolnik. Utöver möjligheterna till handelsekonomiskt samarbete diskuterar ministrarna ländernas bilaterala relationer, EU:s förbindelser med Kazakstan, aktuella WTO-frågor och den regionala situationen i Centralasien. Under resan öppnar Lehtomäki Finpros kontor i Almaty i Kazakstan.

Tillsammans med en tjänstemannadelegation besöker minister Lehtomäki även Kirgizistan den 11 januari. Ett av syftena med besöket är att bekanta sig med ett kirgizistanskt projekt för bekämpning av lungsjukdomar, som utrikesministeriet gett sammanlagt 2,21 miljoner euro i finansiering under fyra år. Under sitt besök träffar Lehtomäki utrikesminister Alikbek Dzhekshenkulov och hälsovårdsminister Shailoobek Nijazov.

Närmare upplysningar: ambassadrådet Tuula Yrjölä, enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn 09 1605 5604, och ministerns specialmedarbetare Satu Mäki, tfn 09 1605 6306