Ulkoasiainneuvos Ilpo Manninen: Suomi ja terrorismi

Ulkoasiainneuvos Ilpo Manninen tarkasteli suurlähettiläspäivillä torstaiaamuna pitämässään "Suomi ja terrorismi" –puheessa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeisiä tapahtumia. Suomen ulkoasiainhallinto tuomitsi terroriteot sekä poliittisen johdon lausunnoissa että yhdessä EU:n kanssa. Suomi ilmaisi selkeästi solidaarisuutensa Yhdysvalloille. "Vakiintunut lähtökohtamme on, että terroristiset toimet ovat rikoksia", Manninen korosti.

Manninen sanoi, etteivät Talebanin taistelijoiden pidätyksiä seuranneet oikeudelliset toimet ole kaikilta osin vastanneet yleisesti hyväksyttyjä oikeusvaltioperiaatteita. Suomi on painottanut ihmisoikeuksien kunnioittamisen tärkeyttä terrorismin vastaisessa taistelussa ja korostanut kansainvälisen yhteistyön merkitystä.

"Olemme ratifioineet omalta osaltamme nyt kaikki kaksitoista sektoriaalista YK:n terrorisminvastaista yleissopimusta ja kehoittaneet muita tekemään samoin", Manninen sanoi. Suomi haluaa myös kiinnittää entistä enemmän huomiota ennalta ehkäiseviin toimiin, ja pitkällä aikavälillä terrorismin kestäväksi ehkäisemiseksi tarvitaan siis yhteiskunnallisia, poliittisia ja taloudellisia uudistuksia.

Mannisen mukaan monet alueelliset ja poliittiset konfliktit heijastuvat terrorismina, ja terrorisminvastaisessa toiminnassa tulee vstaan ristiriitaisia vaatimuksia: tehokkuus vastaan ihmisoikeudet, sotilalliset vastaan diplomaattiset keinot. "Kyse ei ole niinkään joko-tai- vaan pikemminkin sekä-että –asetelmasta. On pyrittävä löytämään erilaisten toimien optimaalinen tasapaino".

Suuri osa Suomen toimenpiteistä liittyy YK:n ja EU:n päätösten toimeenpanoon. Osallistuminen Afganistanin ISAF-operaatioon sekä maalle myönnetty jälleenrakennustuki kuuluvat niin ikään Suomen panokseen kansainvälisessä terrorisminvastaisessa taistelussa.