Finland nådde EU-ordförandeskapets viktigaste mål i de yttre förbindelserna

Det finländska EU-ordförandeskapets första utmaning var krisen i Libanon i juli. Ordförandeskapet lyckades hålla unionen enad, och EU antog en gemensam ståndpunkt som även utgjorde grunden för resolutionen från FN:s säkerhetsråd. Medlemsstaterna satte in styrkor som utgör ryggraden i det utvidgade Unifil. Evakueringen av EU-medborgare och andra från Libanon förlöpte smidigt.

Utrikesministrarna från nästan 40 länder enades vid Europa-Medelhavsmötet i november om slutsatser som innefattade Mellanöstern. Utrikesministrarna har endast en gång tidigare lyckats enas om slutsatser vid ett Euromedmöte.

En annan stor utmaning för det finländska ordförandeskapet var toppmötet Asem6 i september och en stärkning av EU:s förbindelser med de asiatiska länderna. EU höll därtill separata toppmöten med Indien, Kina och Sydkorea.

Relationerna med Ryssland har varit ett prioriterat tema under Finlands ordförandeskap. Avsevärda framsteg har gjorts i genomförandet av de fyra gemensamma områdena, i synnerhet inom miljö, energi, transport och tullar. Det ständiga partnerskapsrådet PPC har fått en starkare roll. Förhandlingsmandatet för ett nytt avtal mellan EU och Ryssland är nästan klart. EU:s stats- och regeringschefer förde konstruktiva diskussioner om ett strategiskt partnerskap och om energi med president Vladimir Putin vid sitt informella möte i Lahtis. Efter toppmötet mellan EU och Ryssland i november antog Ryssland, Norge, Island och EU ett nytt ramdokument om den nordliga dimensionen. Ramdokumentet gör den nordliga dimensionen till en gemensam politik för alla parter och skapar en starkare grund för det praktiska samarbetet i regionen.

EU och USA upprättade en högnivådialog om klimatförändring, ren energi och hållbar utveckling. Det var en stor framgång för de transatlantiska förbindelserna.

Det finländska ordförandeskapet har fäst särskild vikt vid de yttre aspekterna av energipolitiken. Arbete har pågått med att utvidga EU:s interna energimarknad att omfatta dess grannar. För att både få en gemensam bedömning av yttre faktorer som påverkar en tryggad energiförsörjning inom EU och samtidigt arbeta för en bättre integrering av unionens interna och externa politik inrättade rådet i december ett nätverk för energitrygghetskontakter. Nätverket skall inleda sin verksamhet i början av 2007.

Migrationen blev ett framträdande tema under Finlands ordförandeskap. Flera möten betonade vikten av en övergripande syn på migration, bland annat det informella mötet för EU:s stats- och regeringschefer i Lahtis och Europeiska rådet i december. Migrationssamarbetet mellan EU och de afrikanska länderna gick framåt under det finländska ordförandeskapet vid det informella ministermötet mellan Europa och Afrika i Rabat i juli och ministerkonferensen om migration och utveckling mellan EU och Afrika i november.

Inom den europeiska försvars- och säkerhetspolitiken var EU:s militära krishanteringsoperation EUFOR RD Congo i Demokratiska republiken Kongo en framgång. Operationen spelade en viktig roll genom att stödja valprocessen och främja stabiliteten och demokratin i landet.

Vid slutet av det finländska ordförandeskapet kommer EU:s snabbinsatsstyrkor att vara fullt operativa. Också de civila snabbinsatsgrupperna (CRT) skall vara i beredskap för första gången vid årsskiftet.

Det finländska ordförandeskapets prioriteringar inom utvecklingspolitiken har varit att stärka EU:s globala roll, öka den politiska konsekvensen i utvecklingsfrågor, effektivera biståndet och slutföra förhandlingarna om en förenkling av utvecklingsfinansieringen. Ordförandeskapet har även framhållit behovet av att uppfylla fjolårets åtaganden, inklusive uppföljningen av dokumentet om europeiskt samförstånd om utveckling och EU:s Afrikastrategi. Goda framsteg har gjorts på alla dessa områden.

EU:s handels- och utvecklingsministrar diskuterade handelsrelaterat bistånd vid sin första gemensamma session någonsin i samband med rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser i oktober. Ministrarna åtog sig att genomföra initiativet om handelsrelaterat bistånd som en del av den nationella utvecklingspolitiken och uppfylla EU:s tidigare åtaganden. EU skall förbereda en gemensam strategi för handelsrelaterat bistånd under 2007.

I november antog rådet slutsatser om de yttre aspekterna av EU:s konkurrenskraft. Detta viktiga beslut fastställer prioriteringarna för EU:s framtida handelspolitik och metoderna för att öka dess effektivitet.

Europeiska rådet i december förde en allmän debatt om utvidgning och befäste den gemensamma ståndpunkten om utvidgningsprocessens framtid.

Under det finländska ordförandeskapet bekräftades Bulgariens och Rumäniens anslutning till EU den 1 januari 2007.

Anslutningsförhandlingarna med Turkiet och Kroatien gick vidare i enlighet med överenskomna principer.

Ordförandeskapet förde samtal i syfte att finna en lösning som skulle möjliggöra en oavbruten fortsättning på Turkiets anslutningsförhandlingar med EU och förbättra situationen för de båda befolkningarna på Cypern. Omständigheterna tillät dessvärre inte en dylik lösning under Finlands ordförandeskap. Eftersom Turkiet inte genomfört Ankaraprotokollet beslutade rådet i december att delvis frysa medlemskapsförhandlingarna medan förhandlingarna fortsätter om kapitel som inte berör Turkiets åtaganden i fråga om Ankaraprotokollet.

Det finländska ordförandeskapet nådde ett av sina viktiga mål då rådet i november antog alla förhandlingsmandat för avtal om förenklade viseringsförfaranden och återtagande med länderna på västra Balkan, och förhandlingarna inleddes.

Det finländska ordförandeskapet arbetade för att garantera FN-generalsekreterarens särskilda sändebud Martti Ahtisaari EU:s fulla stöd för hans insatser med att leda den politiska process genom vilken Kosovos framtida status skall fastställas.

Att göra unionens externa politik mer effektiv, koherent och synlig har varit ett genomgående tema i de yttre förbindelserna.

Under ordförandeskapet hade Finland förtroliga bilaterala samråd med alla medlemsstater samt Bulgarien och Rumänien om det konstitutionella fördragets framtid.

Finland ratificerade det konstitutionella fördraget den 8 december.