Tausta: Keniassa sopimus vallanjaosta ja suuntaviivat pysyvälle ratkaisulle
Presidentti Mwai Kibaki and ODM:n Raila Odinga allekirjoittivat torstaina 28. helmikuuta sopimuksen keskinäisen vallanjaon periaatteista luvaten näin ratkaisun Kenian kaksi kuukautta kestäneeseen vakavaan poliittiseen kriisiin.
Sopimuksen mukaan Keniaan luodaan peruslakiin perustuvat pääministerin ja kahden apulaispääministerin paikat. Muut ministerin paikat jaetaan ODM:n ja PNU:n kesken enemmistöperiaatteella.
Sopimuksen allekirjoitusta on juhlitty ympäri Keniaa ja erityisesti ODM:n kannatusalueilla länsi-Keniassa ja rannikolla. Maahan on palannut yleinen optimismi siitä, että Kenia pääsee jälleen pikku hiljaa rauhanomaisesti jaloilleen. Liike-elämän edustajat ja kansainvälinen yhteisö ovat toivottaneet sopimusratkaisun tervetulleeksi.
Olojen normalisoituminen tulee kuitenkin kestämään kauan, ja tehty sopimus on vasta ensimmäinen askel koalitiohallituksen luomiseen, pysyvään rauhaan, jälleenrakennukseen ja pitkän tähtäimen reformiprosessien alulle saattamiseen. Paljon työtä tarvitaan yksityiskohtien tekniseen hiomiseen, nimityskysymysten ratkaisuun ja ylipäätään sopimuskehyksen täytäntöönpanoon. Presidentti Kibakin torstaista 6. maaliskuuta koolle kutsumalla parlamentilla on keskeinen rooli sopimuksen lainsäädännöllisen kehyksen toteuttamisessa.
Monimutkainen hallituskuvio
Kibakin ja Odingan tekemä periaatteellinen sopimus vallanjaosta oli kompromissi, jossa molemmat osapuolet joutuivat antamaan periksi omista vaatimuksistaan. Siten tyytymättömyyttä jää molemmille puolille "hampaankoloon". Ylipäätään työ koalitiohallituksen luomiseksi ja sen tulevaisuuden yhteistyölle onkin vasta alussaan. Itse sopimus on myös tulkinnanvarainen useilta kohdin ja saattaa vielä johtaa kiivaisiinkiin erimielisyyksien osapuolten kesken. Myös ministerivalinnat - mukaan lukien kaksi uutta pääministerin paikkaa - ovat helposti kiistanalaisia. Tilanne, jossa sekä alkuperäinen valtapuolue että oppositio ovat samassa hallituksessa, on monimutkainen ja muodostetun koalitohallituksen yhteistyössä tulee väistämättä olemaan monta mutkaa matkassa.
Epäselvää toistaiseksi on myös se, miten varapresidentin rooli mahdollisesti muuttuu ja miten se on suhteessa uuden pääministerin (tai pääministerien) valtaoikeuksiin. Lisäksi tilanne on omalaatuinen myös sen vuoksi, että virallisen opposition paikka jää näin kokonaan auki. Tämä on ongelmallista hallituksen työn poliittisen valvomisen ja tasapainottamisen kannalta.
On myös muistettava, että ennen kuin päästään edes uuden koalitiohallituksen muodostamiseen täytyy parlamentissa saada läpi sopimusta tukeva laisäädännöllinen kehys. Sopimuksessa esitetty parlamentaarinen niin sanottu National Accord and Reconciliation Act 2008 -lakiehdotus sekä pääministerin paikkojen jatkuvuuden takaavat perustuslakimuutokset.
Historiallinen mahdollisuus poliittisen järjestelmän kehittämiseen
Parlamentin viralliset avajaiset ovat torstaina 6. maaliskuuta. Viime viikonloppuna kaikki pääpuolueet pitivät omat puoluekokouksensa ja lupasivat kunnioittaa sopimusta ja viedä sen täytäntöönpanoa eteenpäin parlamentissa ripeasti. Myös parlamentin puhemies on luvannut pitää vallanjakosopimuksen toteuttamista etusijalla. Mikäli ratkaisu toimii, tarvittavat perustuslakimuutokset saadaan läpi ja muut reformit käyntiin viivytyksittä, on Kenialla historiallinen mahdollisuus uuden entistä tasapuolisemman poliittisen järjestelmän kehittämiseen. Sovittelijana toiminut Kofi Annan on nyt lähtenyt Keniasta, mutta sovittelutiimien työ yksityiskohtien hiomisessa jatkuu kansainvälisesti tunnetun neuvottelijan, nigerilaisen professori Oluyemi Adenijilin johdolla.
Sadat tuhannet kenialaiset ovat vielä maan sisäisiä pakolaisia. He tarvisevat humanitaarista apua ja odottavat vielä ratkaisua siitä, minne heidät jälleensijoitetaan.
Sirkku Hellstén, Nairobi
Kirjoittaja työskentelee erityisasiantuntijana Suomen Kenian-suurlähetystössä Nairobissa.